0:00

MOLDOVA SUB IMPERIUL IERNII, ZCH NEWS - sursa ta de informații

NEAMȚ: Patru persoane blocate în trafic

S-au blocat în trafic: 1 microbuz fără călători, doar cu şoferul rămas blocat cca. 1 oră pe DC 31 Dragomireşti – Hlăpeşti și 1 autoturism cu 3 persoane rămas blocat pe DJ 155 B Timişeşti – Urecheni.

Drumul județean DJ 155B a fost  blocat pe cca 300 m între localităţile Timişeşti şi Urecheni.

Au fost blocate două drumuri comunale: DC 31 Dragomireşti – Hlăpeşti cca 1 oră și DC 82 A Doljeşti – Oţeleni pe cca 300m rămas blocat în momentul raportării.

Pe râul Bistriţa, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, fenomenul de zăpor se manifestă pe o lungime totală de 10,2 km astfel: Coada lacului Izvorul Muntelui este îngheţată; din coada Lacului Izvorul Muntelui (zona aval cca 0,4 km aval viaduct Poiana Largului), pâna aval 0,5 km pod Săvineşti, pe o lungime de 8,7 km sunt aglomerări de gheţuri având grosimi cuprinse între 0,1 m şi 1,5 m; pe acest troson aglomerările de gheţuri sunt parţial coborâte pe mijloc, prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi de 1 – 4 m pe cca 35% din lungime; din aval 0,5 km pod Săvineşti până la pod Săvineşti pe o lungime de 0,5 km râul prezintă gheaţă la maluri; de la pod Săvineşti până amonte 1 km pod Săvineşti pe o lungime de 1km sunt aglomerări de gheţuri având grosimi cuprinse între 0,1 m şi 0,5 m. Tronsonul prezintă canal dezgheţat cu lăţimi de la 2 la 5m pe cca 90% din lungime; pe sectorul 1 km amonte pod Săvineşti, comuna Poiana Peiului – pod Pârâul Pântei, comuna Borca râul are gheaţă la mal; pod pârâul Pântei până amonte cca 0,5 km pod pârâul Pântei sunt aglomerări de gheţuri având grosimi de 0,05 m până la 0,1 m în alternanţă cu ochiuri şi canal dezgheţat pe cca 80% din lungimea sectorului; în amonte de acest sector râul prezintă gheaţă la maluri; Din amonte curge zai pe cca. 70% din suprafaţa apei.

S-a acţionat pe următoarele drumuri naţionale cu 16 utilaje şi 16 lucrători: DN 12 C, DN 15, DN 15 B, DN 15 C, DN 15 D, DN 17B, DN. Stoc antiderapant: sare 1.496 tone, nisip 2.083 tone.

Operatorii economici care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 20 lucrători şi 7 utilaje pentru deszăpezire şi răspândire de material antiderapant pe 9 sectoare de drumuri judeţene după cum urmează: DJ 207 A Roman – Boghicea; DJ 208 P Dragomireşti – Borniş; DJ 158 Secuieni – Buhuşi; DJ 159 Bucium – Valea Ursului; DJ 207 C Horia- Valea Ursului; DJ 159 Bozieni – Cuci – Crăieşti; DJ 155 B Urecheni – Timişeşti; DJ 155 L Grumăzeşti – Ghindăoani; DJ 280 Bîra – Chicirea. În momentul raportării nu se acţionează pe drumurile judeţene.

Stoc antiderapant: sare 73 tone, nisip 487 tone.

În centrele de dializă Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ s-au prezentat pentru dializă un număr de 196 de persoane (100%), astfel: Piatra Neamţ: 83 persoane; Roman: 75 persoane; Tîrgu Neamţ: 38 persoane.

În centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate un număr de 49 de persoane, astfel: 19 persoane la centrul din municipiul Piatra Neamţ; 7 persoane la centrul din municipiul Roman; 9 persoane la centrul din oraşul Târgu Neamţ; 14 persoane la centrul din oraşul Roznov; 0 persoane la centrul din oraşul Bicaz.

BACĂU: Avarii la rețeaua electrică și acoperișuri smulse de viscol

Locuitorii comunei Letea Veche au resimțit, miercuri, din plin ce înseamnă lipsa curentului electric, mai ales în plină perioadă geroasă. O avarie care a intervenit la retelele E.ON în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 2.00, a lăsat întreaga localitate în beznă și încremenită de gerul cumplit. Cel mai greu a fost că au încetat să funcționeze centralele termice și hidrofoarele.

„Am simțit cum, încet-încet, se instalează frigul. Până dimineață, deja am mai pus o pătura pe noi. Iar pâna la prânz, casa era deja ghețărie și ne temeam să nu înghețe instalația centralei. Am auzit de la vecini că au fost anunțate echipele E.ON și că acestea lucrează deja la remedierea avariei”, spunea Tudor Bărbucea, un localnic. Din cauza frigului, și elevii au fost trimiși acasă, fiindcă centrala nu a funcționat în lipsa curentului.

Slujba de la Biserică, de Sfântul Ion, s-a ținut, dar enoriașii au dârdâit serios. Și pe angajații Primăriei i-am găsit la lucru înfrigurați, cu șubele pe umeri, aciuați prin birouri. Primăria beneficiază de un generator electric pe benzină, care a ajutat măcar calculatoarele să funcționeze și câteva radioatoare să dezmorțească aerul înghețat. Și unele dintre casele din Letea Veche au, de asemenea, generatoare, astfel că au reușit să treacă mai ușor peste „era glaciară”.

„Suntem nevoiți să aducem apă cu bidoanele, de la o fântână, pentru că nici hidroforul nu funcționează”, spunea Maria Vasiloaie, proprietara unui magazin local.

De invidiat au fost cei care au locuințe mai vechi, dotate cu sobe pe lemne, sau de case noi care au avut inspirația să își monteze și asemenea sobe.

Izolația termică a unui bloc din cartierul Cornișa, din dreptul unui apartament de la etajul 5, s-a desprins marți din cauza rafalelor de vânt. Bucata de polistiren de circa patru metri pătrați atârnă acum și se clatină periculos pentru mașinile parcate în jurul blocului.

„Evident că este o lucrare prost făcută. Au crescut cererile și au apărut multe firme care fac asemenea izolații, dintre care unele vor să facă profit rapid, în detrimentul calității. O asemenea izolație, dacă este făcută bine, trebuie să reziste fără probleme la furtună”, spune George Vereș, proprietarul unei firme care se ocupa de izolații exterioare.

BOTOȘANI: Drumuri circulabile în condiții de iarnă

Toate drumurile naţionale din judeţ sunt circulabile, susţin drumarii însă traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă, având în vedere că sunt drumuri cu zăpadă iar temperaturile scăzute favorizează apariţia poleiului. Nu sunt înregistrate tronsoane cu trafic îngreunat sau cu restricţii de circulaţie. Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) au intervenit cu 18 autoutilaje, atât pentru patrulări pe cei 425 kilometri de drum naţional cât şi pentru a degaja straturile de zăpadă de pe carosabil. Drumarii au răspândit şi peste 102 tone de material antiderapant dar şi 160 kilograme de clorură de calciu, pe toate tronsoanele naţionale iar intervenţiile acestora continuă.

IAȘI: Trenuri întârziate, școli închise

Potrivit unui anunț făcut de CFR Călătoricirculația trenurilor pe întreaga rețea feroviară se desfășoară în condiții de iarnă, iar din cauza temperaturilor scăzute înregistrate la nivel național, garniturile pot ajunge la destinație cu întârzieri cuprinse între 30 și 60 de minute. Nu sunt linii de cale ferată închise, însă, din cauza cauza condițiilor meteo, personalul feroviar verifică componentele infrastructurii (șine, macazuri, linii de contact) în stații și în linie curentă, astfel încât să se intervină și să se remedieze orice posibila defecțiune. Angajații companiilor feroviare sunt la dispoziția călătorilor prin informarea permanentă despre circulația trenurilor aflate în grafic, precum și prin intervenția cu personal specializat, astfel încât traficul să se desfășoare în condiții de siguranță.

Circulatia rutiera la nivelul județului Iași a fos reluata miercuri după mai multe zile în care o bună parte din drumuri au fost blocate de nămeți. Utilajele care lucrează cu Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași au deblocat cele zece drumuri ce erau blocate de nămeți. În ultimele zile, cele mai mari probleme au fost înregistrate în partea de nord a Iașului. Au fost închise traficului rutier DJ 248B Horlești – Voinești – Budești – Bacu – Frenciugi, DJ 246 Scânteia – Ipatele, DJ 244F Bohotin – Grozești, DJ 282E Madârjac – Tibana, DJ 208L Pașcani – Miroslovești, DJ 208O DN2 – Ciohorani, DJ 208I  Blăgești – Vânatori, DJ 208G Kogălniceni – Oboroceni – Movileni, DJ 281C Blăgești – Todirești – Coasta Măgurii si DJ 281 Scobinți – Sticlăria.

Dacă zilele trecute existau doar cazuri izolate la patru şcoli, unde elevii ori profesorii navetişti nu au putut ajunge la ore, în cursul zilei de miercuri, situaţia s-a agravat. În total, sunt 22 şcoli unde cursurile s-au suspendat ori unde profesorii şi-au făcut orele cu doar câţiva elevi. Mai jos pre­zentăm câteva exemple.

În localitatea Cucuteni, la Şcoala Gim­nazială „Petru Poni“, 14 elevi de clasele I-IV şi trei copii de grădiniţă nu au putut fi aduşi la şcoală cu microbuzul şcolar. Este vorba de elevii din satul Bărbăteşti, drumul din sat fiind impracticabil din cauza viscolului. Între timp, situaţia s-a rezolvat şi drumul a fost deszăpezit. În  localitatea Ruginoasa, la Şcoala Gimnazială Rediu, 36 de elevi au stat ieri acasă.

„Elevii din satul Vascani nu au putut fi aduşi la şcoală cu microbuzul şcolar, drumul fiind impracticabil din cauza viscolului. Primarul a luat legă­tura cu Prefectura Iaşi pentru trimiterea unei freze“, a specificat Sabina Manea, purtătorul de cu­vânt al Inspectoratului Şcolar Ju­deţean Iaşi (ISJ).

De la Liceul Tehnologic din Cristeşti, alţi 20 de elevi au stat ieri acasă, deoarece microbuzul nu a putut intra în satul Homiţa. Între timp, şi aici drumul s-a deszăpezit. O situaţie deosebită se află la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Todireşti, unde orele au fost suspendate de ieri-dimineaţă. Este vorba de 211 elevi din ciclul primar şi preşcolar care nu au putut ajunge la şcoală, toate drumurile fiind blocate.

Tot în comuna Todireşti, alte cinci şcoli, dintre care două arondate, s-au confruntat cu imposibilitatea elevilor de a ajunge la şcoală. Este vorba de şcolile din Stroieşti, Băiceni, Şcoala Primară nr. 2 din Todireşti, Grădiniţa cu program prelungit nr. 3 şi Grădiniţa cu program normal nr. 1. La aceste şcoli, 115 elevi de clasele I-IV şi 128 de preşcolari nu au mai venit la şcoală în cursul zilei de ieri. În comuna Hărmăneşti, alte trei şcoli au întâmpinat aceleaşi probleme. La Şcoala Gimnazială „Ion Hăulică“ din Ipatele, 40 de elevi nu au putut fi aduşi la şcoală din satul Cuza Vodă, din cauza drumului blocat de viscol.

Tot drumuri blocate de viscol au fost ieri-dimineaţă şi la Drăguşeni, unde 149 de elevi de clasele I-VIII şi 26 de preşcolari au fost anunţaţi să stea acasă. Ultimele două şcoli unde s-au anulat cursurile ieri sunt în localitatea Miro­neasa. Este vorba de Şcoala Gim­nazială şi Şcoala Primară, unde alţi 375 de elevi nu au făcut ore. „Drumul Scânteia-Mironeasa este blocat, nu s-a acţionat cu utilaje de deszăpezire şi cadrele didactice navetiste nu au putut ajunge la şcoală. La ciclul primar, cursurile se desfăşoară normal, cadrele di­dactice fiind din localitate. La Şcoala Primară nr. 3 este vorba de 3 clase care au cursurile suspen­date, cadrele didactice fiind nave­tiste“, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al ISJ.

Ministerul Edu­caţiei a transmis opiniei publice că în mai multe judeţe din ţară cursurile sunt suspendate, iar orele vor fi recuperate în perioada următoare după un gra­fic de recuperare a materiei aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

SUCEAVA: Persoane blocate în nămeți

Patru persoane au rămas blocate în zăpadă, marţi seara, după ce au încercat să treacă cu maşina pe un drum comunal acoperit de nămeţi, între localităţile Grămeşti şi Bălcăuţi. Cele patru persoane au rămas blocate într-o Dacia Solenza timp de aproximativ o oră, fiind salvate în urma intervenţiei membrilor Comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a declarat ieri că cele patru persoane au trecut cu maşina de bariera care bloca accesul pe porţiunea respectivă de drum comunal, porţiune închisă circulaţiei rutiere. La scurt timp după ce au trecut de barieră, maşina a început să patineze şi a rămas blocată în mijlocul drumului. „Maşina în care se aflau cele patru persoane a fost scoasă de pe acel drum după aproximativ o oră, în urma intervenţiei Comitetului local pentru situaţii de urgenţă”, a spus prefectul judeţului Suceava. De precizat că autorităţile nu au putut să intervină marţi seara pentru deszăpezirea acelui drum comunal din cauza viscolului, zăpada punându-se la loc imediat după trecerea utilajelor de deszăpezire.

Pe de altă parte, prefectul Florin Sinescu a spus că în cursul zilei de ieri pe toate drumurile naţionale şi judeţene s-a circulat în condiţii de iarnă, acestea fiind deschise traficului rutier.

VASLUI: Gerul a făcut trei victime

Un număr de patru drumuri județene: Lipovăț – Bogdana, Băcești – Vovirești, Huși – Arsura și Codăești – Dănești-SUNT ÎNCHISE, iar pe sectoarele de drum: Roșiești – Vutcani, Huc – Răfăila și Muntenii de Sus – Tanacu, se circulă pe un singur sens, doar cu mașini cu tracțiune integrală și care au lanțuri. Reprezențantii societății Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui, la care unic acționar este Consiliul Județean Vaslui, nu au putut preciza când va fi deblocat traficul pe cele patru drumuri. ”Blocajele apărute pe cele patru drumuri sunt pe porțiuni de 100-200 de metri, unde zăpada a fost spulberată din câmp pe șosea. Din păcate, două din cele cinci autofreze pe care le avem în dotare s-au stricat, iar pe acele sectoare cu probleme nu se poate interveni decât cu astfel de utilaje. Noi sperăm ca în cursul zilei de astăzi să le putem debloca, dacă nu cel târziu până mâine dimineață, așa cum prevede și legislația”, a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul societatii LDP SA Vaslui, Adrian Cotiga.

În ultimele zile, temperaturile extrem de scăzute au pus stăpânire pe județul Vaslui. Gerul și-a luat tributul în ultimele doua zile. Așa se face că în seara zilei de 5 ianuarie, de pe străzile municipiului Vaslui a fost ridicat un bărbat în vârstă de 44 de ani, acesta fiind găsit înghețat. Doar o zi mai târziu, pe 6 ianuarie, o femeie în vârstă de 85 de ani, a fost găsită înghețată pe stradă. În aceeași zi, la numărul unic de urgență 112, vasluienii au semnalizat un caz identic. De această dată, victima era un tânăr de 25 de ani, fără adăpost.

Din cauza viscolului și a drumurilor înzăpezite Inspectoratul Școlar Județean a aprobat solicitările mai multor directori de școli din județul Vaslui de a suspenda cursurile.

Articolul precedentVASLUI: Copil în comă, după ce a fost lovit de un cal
Articolul următorAtac la 112 / „Este un sistem criminal!” – acuză șeful Salvamont Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.