0:00

Modificări la Legea Educaţiei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Școlile, „somate” să intre în legalitate
* în județul Neamț, noile modificări apărute la Legea Educației au fost „luate la cunoștință”, dar deocamdată nu au fost puse în aplicare
* una din cele mai importante modificări se referă la schimbarea Consiliilor de Administrație (CA) ale școlilor

Reprezentanții școlilor din Neamț au fost înștiințați, în data de 1 iulie, despre noile modificări și completări apărute la Legea Educației nr. 1/ 2011. Chiar cu o zi înainte de informarea pe care o făcea Ministerul Educației Naționale pe site-ul oficial al instituției. Potrivit inspectorului școlar general Viorel Stan, directorii unităților de învățământ au fost anunțați despre noutățile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 49/2014 și în același timp au fost îndemnați să pună în aplicare modificările, în maxim 30 de zile de la publicarea lor în “Monitorul Oficial”. Lucrul acesta pare imposibil și este recunoscut chiar și de inspectorul general care a declarat că cea mai dificilă dispoziție de pus în aplicare, într-un timp atât de scurt, o reprezintă schimbarea CA. Potrivit modificărilor, noile structuri de conducere vor avea ca președinți directorii de școli.

„Deciziile pot fi luate şi în prezenţa a jumătate plus unu din membri, în acest caz fiind necesar votul a două treimi din membrii Consiliului de Administraţie. Precizăm că această completare a legii a fost necesară ca urmare a faptului că în multe unităţi de învăţământ nu se putea constitui Consiliul de Administraţie, conform prevederilor iniţiale din LEN 1/2011”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Educației.

În ceea ce privește alegerea directorilor,  formula prevăzută de Ordonanţă, potrvit aceluiași comunicat, „asigură un echilibru între corpul profesoral, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, autorităţile locale, reprezentanţii părinţilor şi inspectoratul şcolar. Inspectoratul şcolar are obligaţia să coordoneze procesul de ocupare a posturilor de conducere, dar în comisie există numai un reprezentant al inspectoratului. Ceilalţi membri sunt desemnaţi de Consiliul profesoral, Consiliul de Administraţie al şcolii şi autorităţile locale. Aceasta formulă a fost discutată şi acceptată de toate părţile implicate”.

Legea, mai la toamnă

Consiliile de Administrație au rămas nemodificate, dacă luăm în calcul faptul că o parte dintre profesori, reprezentanții comitetelor de părinți dar și unii primari  sunt în concediu de odihnă în acest moment, în acest caz întrunirile consiliilor fiind aproape imposibile. Mai mult, unii directori de școli nu par să știe prea bine cu ce se mănâncă modificările din Legea Educației „Am discutat câteva aspecte cu juristul inspectoratului, dar nu punctual. Consiliul de Administrație e același. O parte din colegii noștri sunt plecați în concediu și nu putem să convocăm consiliul. Cred că de la toamnă vor fi puse în aplicare modificările”, a precizat prof. Daniela Mîțu, directoarea Școlii Gimnaziale din Tarcău.

„Despre modificările apărute la Legea Educației am primit înștiințare pe e-mail, dar am vorbit și cu juristul inspectoratului. În legătură cu schimbarea Consiliului de Administrație urmează ca în perioada următoare să punem în aplicare noile măsuri. Nu a fost schimbat CA-ul pentru că reglementările au apărut de curând în Monitorul Oficial. Pentru celelalte reglementări așteptăm și metodologii de aplicare a lor”, a declarat prof. Liliana Ciucanu, directoarea Școlii Gimnaziale „Grigore Ungureanu” din comuna Ceahlău.

Inspectorul general este de părere că principalul motiv pentru care nimeni nu se grăbește să întrunească un Consiliu de Administrație este tocmai frica de a nu pierde locurile pe care se află acum. Totuși, consiliile s-ar putea întruni, așa cum a precizat inspectorul Stan, în ședință de urgență.

„Se poate întruni un Consiliu de Administrație, dar cine își dorește să fie schimbat? Practic, trebuie schimbați membrii CA-urilor. Nimeni nu se grăbește să facă acest lucru. Inspectoratul a trimis o înștiințare prin care le-am pus în vedere faptul că orice decizie ar lua-o acum cu un CA nemodificat, poate fi contestată oricând. Cel mai probabil CA-urile se vor schimba la toamnă”.

Miza schimbării structurii unui CA este una cât se poate de mare. Prin noile modificări s-a dat mână liberă primarilor să facă parte din acestea. Lucru care, până acum, crea incompatibilitate. Mai important, în componența unui CA, cadrele didactice nu vor mai constitui grupul majoritar. El va fi „înlocuit” de reprezentanții comunității, care vor avea majoritate 50% plus 1 (primar, consiliul local, comitetul de părinți). Cum va arăta componența noilor scheme de conducere vom afla, cu siguranță… mai la toamnă. Până atunci, președintele României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare Avocatului Poporului în care îi solicită să analizeze posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională Ordonanţa care aduce 97 de modificări la Legea Educaţiei.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAvertizare de inundaţii
Articolul următorDECLARAŢIE PUBLICĂ / Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

2 COMENTARII

  1. Pai directorii care au fost initiat pusi de PRIMARI, CAM AU IMPOTRIVA LOR Consiliul de administratie,nu??.ATUNCI TREBUIE SA SE SCHIMBE CA-UL CA SA POATA IMPUNE PUNCTUL D E VEDERE POLITIC AL DOMNULUI PRIMAR ,NU??oricum..antipatia parintilor fata de acesti politruci se va intoarce impotriva LOR CU PRIMELE ALEGERI!

  2. cam bine zice antevorbitorul nostru…….. ‘…… daca vedeti cine au fost intervievati…….. doua tantici puse in fonctii fara ca ele sa aiba vreo treaba cu asa ceva…… NO COMMENT!!!!!!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.