0:00

* peste 150 de voluntari au plantat puiet de salcâm pe Dealul Holm
* acțiunea a fost derulată de administrația locală alături de partenerii de la Cargill România

Preț de câteva ore, dealul Holm din comuna Ștefan cel Mare s-a transformat într-un adevărat „teatru de luptă”. Motivul a fost unul cât se poate de nobil, și a vizat împădurirea acestei zone, supusă până nu demult unei puternice eroziuni a solului. În spatele acestei acțiuni de anvergură, în urma căreia au fost sădiți 7.500 de puieți de salcâm, s-au aflat reprezentanții administrației publice locale din comuna Ștefan cel Mare, alături de partenerii de la compania Cargill. Manifestarea s-a bucurat de participarea a peste 150 de voluntari – elevi ai școlilor din comună și localnici.

Model de bune practici în comuna Ștefan cel Mare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bineînțeles, nici organizatorii nu s-au dat în lături de la această acțiune, pentru că, așa cum avea să remarce primarul comunei Ștefan cel Mare, Sorin Ouatu, „este o datorie a fiecăruia să planteze cel puțin un pom în decursul vieții sale. Trebuie să învățăm să respectăm mediul înconjurător, pentru că în acest fel ne cultivăm respectul de sine”.

Acțiunea de pe dealul Holm a fost precedată de o întâlnire interactivă ce a avut loc la căminul cultural din centrul comunei, în care au fost angrenați elevii din Ștefan cel Mare. Victor Dumitrache, reprezentantul Junior Achievement – partener Cargill – i-a „purtat” pe cei mici într-o discuție despre tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător, în care au fost aduse în prim-plan măsurile ce trebuie luate pentru o exploatare eficientă și controlată a resurselor pe care le avem la dispoziție.

Model de bune practici în comuna Ștefan cel Mare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Împreună, au identificat acțiuni pe care fiecare dintre ei le poate întreprinde pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a comunităților în care trăiesc.

La finalul acțiunii, cei peste 80 de voluntari Cargill, împreună cu Junior Achievement și partenerii locali de la primăria comunei, Şcoala de Arte și Meserii „Doctor Emanuiel Rigler”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, comunitatea fermierilor din zonă, precum și numeroși alți locuitori ai comunei, doritori să se implice în această activitate, au reușit să transforme un teren aflat într-un proces avansat de eroziune într-o viitoare pădure de salcâmi.

Model de bune practici în comuna Ștefan cel Mare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Parteneriat cu fermierii din regiunea Moldovei

„Evenimentul din comuna Ștefan cel Mare are loc în contextul extinderii parteneriatului strategic pe care Cargill îl dezvoltă cu fermierii din regiunea Moldovei de mai bine de trei ani. Cargill ajută fermierii români să prospere oferindu-le o gamă largă de soluții, pentru a contribui la succesul activității lor, pornind de la distribuția de inputuri agricole necesare înființării culturilor (semințe, îngrășăminte, produse pentru protecția plantelor) cu plata la recoltare, până la soluții pentru valorificarea recoltei, servicii de însilozare și soluții pentru gestionarea riscului reprezentat de volatilitatea prețurilor la produsele agricole. Cargill prefigurează o majorare a numărului fermierilor beneficiari ai acestor servicii de la 1.200 până la 2.000, la nivel național, în următoarea perioadă. Cargill furnizează produse alimentare, dar și pentru  agricultură, produse financiare şi industriale şi servicii în întreaga lume. Împreună cu fermierii, clienţii, autorităţile guvernamentale şi comunităţile ajutăm oamenii să prospere aplicând cunoştinţele noastre şi cei aproximativ 150 de ani de experienţă. Avem 142.000 de angajaţi în 67 de ţări, care se angajează să ofere hrană oamenilor într-un mod responsabil, reducând impactul de mediu şi îmbunătăţind comunităţile în care trăim şi muncim. În România, activăm din anul 1996”, a spus Vasile Varvaroi, reprezentantul Cargill.

„Acțiune de succes, iar rezultatele se vor vedea în viitor!”

Cel mai mulțumit de întreaga acțiune a fost primarul comunei Ștefan cel Mare. Sorin Ouatu spune că, prin plantarea puieților de salcâm pe dealul Holm, se rezolvă una din problemele foarte importante.

„Cargill a oferit ocazia copiilor din comună să fie responsabili față de mediul înconjurător, iar noi suntem onorați că avem alături o companie cu angajamente autentice față de comunitățile în care operează. Această acțiune a fost un real succes, iar rezultatele ei se vor vedea în viitor! Este un eveniment deosebit pentru comuna Ștefan cel Mare, pentru că acești puieți pe care i-am plantat astăzi vor servi, în viitor, drept perdea forestieră pentru apărarea localității de căderile masive de zăpadă din timpul iernii. În fiecare an, avem mari probleme cauzate de zăpadă”, a declarat primarul comunei Ștefan cel Mare, Sorin Ouatu.

Model de bune practici în comuna Ștefan cel Mare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Edilul spune că se gândește la înființarea acestei perdele de protecție încă de acum trei ani, dar că totul rămăsese doar la stadiul de proiect, din lipsa fondurilor. „Nu ne-am lăsat păgubași și iată că, în cele din urmă, cu ajutorul celor de la Cargill, care ne-au pus la dispoziție puieții, am reușit să ducem la bun sfârșit dorința noastră. Am pus umărul la treabă, ne-am mobilizat, iar rezultatele se văd. Un hectar și jumătate de teren a fost împădurit astăzi. Nu a fost greu deloc, fiecare a lucrat cu foarte multă plăcere, mai ales că și vremea a ținut cu noi”.

Primarul de Ștefan cel Mare a ținut să atragă atenția asupra faptului că acțiunilor de tipul celei derulate în comuna pe care o conduce ar trebui să capete din ce în ce mai multă amploare, în cât mai multe localități. „Din păcate, foarte mulți sunt cei care nu prea acordă importanța cuvenită acestor activități, ba chiar preferă să le ignore. Abia când vin furtunile și căderile de zăpadă, fiecare își dă seama cât de importante sunt aceste perdele de protecție. Pentru ca ele să poată fi realizate, este nevoie de foartă multă alergătură, deci de foarte multă muncă. Pentru mulți, este mai ușor să stea deoparte, decât să se implice. Din această cauză, comunitățile din România au foarte mult de pierdut. Este nevoie de implicare din partea factorilor locali de decizie, dar eu cred că, în timp, fiecare edil va începe să se implice activ, pentru binele comunității pe care o conduce”.

Sorin Ouatu spune că acțiunea derulată în comună în urmă cu două zile nu va rămâne singura de acest gen. „Nu mă voi opri aici. Vreau să fac pentru locuitorii comunei cât mai multe lucruri, în așa fel încât să fie mulțumiți de cel pe care l-au ales să-i conducă. Chiar săptămâna viitoare, voi mai planta, împreună cu Consiliul Județean, încă 7.500 de puieți, în satul Soci, pentru alte două perdele forestiere”. (A. SÎRBU)

Articolul precedentAPM Neamț: Evaluarea efectivelor de animale sălbatice strict protejate
Articolul următorEx-prefectul a plecat din Primăria Roman