“Mitul” purtătorului de cuvânt de la DSP Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* deşi toţi angajaţii, cu care relaţionezi ca jurnalist, te trimit la el, DSP Neamţ are şi nu are „purtător de cuvânt”
* directorul Morenciu: „Purtător de cuvânt este doamna Nicoleta Bălțătescu”
* acelaşi director: „Înlocuitoarea doamnei Bălțătescu este Mihaela Dumitrescu”
* Ceahlăul® a făcut cerere pe 544 pentru a dezlega misterul: cine e „purtător de vorbe” la DSP

La Direcția de Sănătate Publică Neamț atitudinea unor angajați, care numai ei știu cum își consumă ziua pe acolo, cu salarii bine învelite din banul public, lasă la vedere obraji groși. Dacă cineva are „tupeul” să-i deranjeze din locul călduț cu vreo întrebare, oricât de nevinovată ar fi ea, repondentul aruncă cu vorbe ca și când ar fi sesizat prezența unui inamic, intrus, spion, infractor. Bunul-simț nici măcar nu mai are spațiu pentru a mima vreo intenție. Când cineva din instituția amintită dorește să „se spele pe mâini” folosește aproape instinctiv cuvintele «purtător de cuvânt». Și circul, deloc atractiv, de-abia acum începe. Cine este purtător de cuvânt la DSP Neamț? Nici măcar cei care fac trimiteri nu se încumetă să dea un răspuns deoarece, culmea, nu știu. În încercarea de a-i lămuri pe angajații DSP, și nu numai, cine este purtătorul de cuvânt al instituției am pornit cu pași mărunți spre aflarea adevărului.

Bălţătescu sau Dumitrescu?

În presa locală, cu dată recentă, numele responsabilului cu atribuția amintită apare ca fiind jurista Nicoleta Bălțătescu. Cu toate acestea, cel puțin în comunicatele de presă postate pe site-ul DSP Neamț, nu apare niciun „autograf”. Pașii ne sunt purtați, mai departe, către Compartimentul Relații cu publicul și comunicare, unde responsabil este cons. Maria Mihăilescu. Aceasta ne-a precizat că purtător de cuvânt este juristul Nicoleta Bălțătescu, pe care nu am găsit-o la ora solicitării noastre (aproximativ ora 13), deoarece, așa cum a spus Mihăilescu, nu era în birou. Ni s-a recomandat să revenim la ora 14. Ca să nu rămânem nelămuriți, am întrebat și cu ce se ocupă Compartimentul Relații publice și comunicare. Doamna Mihăilescu ne-a lămurit precizând că are datoria de rezolva cazuri de genul acesta. Adică, preia solicitările scrise sau verbale și formulează un răspuns oficial, dar nu înainte de a se consulta cu conducerea. Un răspuns referitor la existența unui purtător de cuvânt în DSP Neamț ne-a oferit Daniela Marcoci, director adjunct al DSP.

„Domnul Morenciu a desemnat ca purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Neamț pe doamna Nicoleta Bălțătescu. Din câte știu această desemnare apare și în acte oficiale”, a spus Marcoci. Nici dr. Dan Dorin Morenciu, directorul instituției nu s-a ferit să deslușească „misterul”. Cu toate acestea, răspunsul este unul departe de a clarifica situația purtătorului de cuvânt. „Purtător de cuvânt este doamna Nicoleta Bălțătescu”, a spus dr. Dan Dorin Morenciu. Întrebat dacă aceasta apare și în acte oficiale care să dovedească acest lucru, ne-a dat un alt răspuns. „Înlocuitoarea doamnei Bălțătescu este Mihaela Dumitrescu”, a adăugat directorul executiv al DSP Neamț. Așa cum apare pe site-ul DSP, Mihaela Dumitrescu lucrează ca inspector la Compartimentul Asistență medicală și programe. Pentru a șterge orice urmă de îndoială am transmis instituției, care veghează la sănătatea nemțenilor, o cerere de informații, în care am solicitat să ni se pună la dispoziție: documentele oficiale cu numirea unui purtător de cuvânt, data la care a fost numit, remunerația primită pentru exercitarea acestei atribuțiuni și, mai ales, orarul pe care acesta îl prestează în folosul celor care vor să se informeze prompt, corect și complet.

Marian TEODOROF

Ce IMPUNE Legea 544/2001

Legea 544 din 2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, la Cap. 1, art.1 precizează că: „Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul din principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice (…)”. Totodată, în Cap. 2 din aceeași lege, la art. 4 (1) se precizează că: Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informațiile de interes public autoritătile și instituțiile publice au obligația de a organiza compartimente specializate de informare și relații publice sau de a desemna persoane cu atribuții în acest domeniu.”

Articolul precedentMARIA NAZARET, mai mult decât o voce frumoasă
Articolul următorStănița: Drumuri importante, dar neasfaltate

1 COMENTARIU

Comments are closed.