0:00

* autoscara din dotarea ISU Neamţ a fost folosită pentru a monta o cruce pe Biserica „Sf. Gheorghe”
* maşinăria nu s-a putut cala, iar misiunea a eşuat

Oamenii care au trecut, ieri dimineaţă, prin zona Şcolii 3 din Piatra Neamţ s-au oprit, câteva minute, să vadă autoscara ISU Neamţ – maşinăria cumpărată din fonduri europene – în acţiune. Misiunea n-a fost dusă, însă, la bun sfârşit pentru că amplasarea autospecialei nu a fost conform standardelor de siguranţă, senzorii s-au „răzvrătit” şi autoscara nu a mai vrut să lucreze. La fel de răzvrătiţi erau şi unii dintre pietrenii care au urmărit acţiunea, cât le-a permis rezistenţa corporală, având în vedere că afară era un frig pătrunzător. Nu de alta, dar unii dintre ei mormăiau că pompierii ar trebui să se ocupe cu alte lucruri şi să lase amenajările de construcţii la biserici pe seama firmelor de profil, că doar „biserica are bani să plătească o macara”.

Dacă adăugăm că echipajul de intervenţie era condus de prim-adjunctul Ionel Pârvu, aproape că înţelegem de ce crucea metalică şi rece a rămas, demnă, pe iarba din curtea şcolii. Totuşi, pentru ca atât oamenii de rând, cât şi pompierii care nu-s complet lămuriţi în legătură cu „antrenamentele” lor la demolarea pieţei şi la ridicarea crucii să înţeleagă cum stau lucrurile, am adresat următoarele întrebări conducerii ISU Neamţ.

  1. Cine şi când a întocmit programul de antrenament în baza căruia s-a încercat montarea crucii pe biserică?
  2. Când a fost formulată solicitarea către ISU Neamţ din partea bisericii respective şi în ce termeni?
  3. În ce situaţii reale ar putea fi folositor antrenamentul în cauză?
  4. Asemenea acţiuni sunt aduse la cunostinţa superiorilor de la IGSU sau deciziile sa iau pe plan local?

Răspunsurile, semnate de inspectorul şef Ioan Niţică:

  1. Programul de antrenament a fost ordonat de inspectorul şef în urma finalizării antrenamentului în cazarmă şi a concluziilor rezultate în urma exerciţiului efectuat în data de 30.10.2014, la Teatrul Tineretului din municipiul Piatra Neamţ;
  2. Unitatea de cult a făcut o solicitare pe data de 31.10.2014. Având în vedere nevoile de antrenament identificate, situaţiile de urgenţă (incendiile) cu care ne-am confruntat la unităţile de cult şi solicitarea bisericii, am încercat să realizăm obiectivele instituţionale şi să sprijinim comunitatea. Resursele consumate pentru această încercare sunt, practic, nule, având în vedere condiţiile date.
  3. În urma antrenamentelor, fiecare echipaj va şti locul în care trebuie amplasată autospeciala, astfel încât să fie scurtat timpul de intervenţie, în caz real.
  4. Având în vedere că inspectorul şef este răspunzător de pregătirea personalului unităţii, această decizie a fost luată la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.

Precizări suplimentare oferite de şeful ISU Neamţ; „Am avut o problemă în timpul exerciţiului de la teatru, unde nu s-a putut cala autoscara, şi din dorinţa de a nu strica pavelele. Vorbim de o maşină foarte complicată, care trebuie învăţată bine ca să fie valorificată. N-o să inventăm apa caldă la intervenţie! Fiecare trebuie să înveţe foarte bine s-o folosească, s-o viseze, nu altceva. Şi dacă, în timpul acestor antrenamente putem fi în folosul comunităţii, de ce nu? Doar nu ne-am dus să ajutăm vreun operator economic. Mie chiar îmi pare rău că n-am putut monta crucea. Însă de acum înainte vom face antrenamente din ce în ce mai dese, inclusiv la Hotelul Central pentru o salvare de la înălţime, astfel încât să putem face faţă pe viitor intervenţiilor de acest tip”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentLa Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” SADOVENIANA 2014
Articolul următorUn bătrân bolnav şi-a incendiat gospodăria şi a murit ars