pietricica turism

Vasile Miriuta

Schimbarea mentalității jucătorilor este leitmotivul pe care îl folosește Vasile Miriuță, atunci când vorbește de performanță la Ceahlăul. În echipa pietreană, tinerii sunt priviți, în prezent, ca profesioniști, de la care se așteaptă rezultate notabile, atât la club, cât și în loturile reprezentative. Chitoșcă a reprezentat o mare surpriză atunci când a fost utilizat atât din postura de rezervă, dar mai ales din cea de titular. Tânărul fotbalist, care a făcut parte și din naționala de tineret a României, împlinește 22 de ani luna viitoare, iar Miriuță crede ca poate deveni foarte repede o certitudine la Ceahlăul. Andrei Marc, un alt tânăr de perspectivă, a avut un culoar mult mai deschis afirmării. Ținut sub observație strictă de părinți acesta a ajuns în atenția cluburilor mari, pentru că, la el,  schimbarea mentalității s-a produs mai ușor.

Chitoșcă, un tânăr în plină afirmare

Știut în ultimul an ca un personaj căruia îi place să se afirme și în viata de dincolo de teren, Chitoșcă, unul din tinerii de perspectivă ai Ceahlăului, l-a impresionat pe Miriuță cu implicarea sa totală în jocuri și antrenamente. La începutul colaborării dintre cei doi, jucătorul a gafat, însă, și a fost la o jumătate de pas de a fi îndepărtat de la echipă. Ori, tocmai acest aspect a fost cel care l-a deranjat pe antrenorul Miriuță. Mentalitatea, care nu a fost una profesionistă, era să-l coste pe mijlocașul Ceahlăului. De acceea, în toate declarațiile sale, antrenorul principal al Ceahlăului a pus accent pe schimbarea mentalităţii jucătorilor. „Am avut probleme cu Chitoșcă la început. Mi-a întârziat la antrenamente de vreo două ori, după care am discutat cu el separat, dar și cu ceilalti tineri. I-am explicat în mod clar ce vreau de la el, ce trebuie să respecte și de atunci s-a schimbat total“, a declarat Miriuță.

Chitoșcă face parte dintr-o lungă serie de jucători români tineri și talentați care au crezut că este de ajuns doar renumele, pentru a face performanță. După ce și-a schimbat atitudinea, a ajuns titular la Ceahlăul, deși ratase o șansă bună în urmă cu ceva timp, când Costel Enache mizase pe el în Liga a II-a și în câteva partide din Liga I. Experiența acumulată în Germania l-a făcut pe Miriuță să fie în vară mai cumpătat cu tânăra sa extrema stânga. „Tinerii sunt diferiti în Germania faţă de Romania. Principala problema este mentalitatea, dar şi educaţia face diferenţa între ei. Mă refer aici la educația primită acasă, la școală și la club. În România, dacă înțeleg că trebuie să muncească, să se sacrifice și să respecte un program, atunci au șanse de a ajunge fotbaliști buni. În Germania nu te confrunți cu astfel de situații prea des“, a mai spus Miriuță.

Andrei Marc, o certitudine

Miriuță nu s-a opus unui eventual transfer al tânărului Andrei Marc, deși acesta și-a câștigat un loc de titular chiar din timpul pregătirii de vară. ”Sudarea” unui cuplu de fundași centrali, Cânu – Marc, care îmbină elanul tineresc cu experiența, n-a fost ușoară, doar mentalitatea profesionistă a celor doi jucători de pe axul central al apărării Ceahlăului au făcut ca lucrurile să se lege în scurt timp. ”Eu l-aş recomanda şi la Dinamo, dau un exemplu. Şi CFR Cluj are nevoie de un fundaş ca Marc, dar acum nu eu hotărăsc, cine îl vrea pe Marc să vină să facă o ofertă la conducere şi dacă conducerea îşi va da acordul, el e liber să plece. Reghecampf m-a întrebat, l-a şi urmărit, normal. Marc are un caracter foarte bun şi ăsta este adevărul. I-am spus ce calităţi are, acum el va hotărî, sau Steaua, dacă vor avea nevoie de serviciile lui, dacă nu, eu mă bucur că rămâne la noi şi ne ajută în continuare. El creşte lângă un jucător experimentat cum este Cânu”, a declarat Miriuţă.

Doru Popadiuc, așteptat să confirme

Popadiuc este un alt tânăr așteptat să confirme la Ceahlăul, care a fost lăudat în dese rânduri de Vasile Miriuță. Descoperit și crescut la Suceava, fotbalistul sucevean a debutat în Liga I la doar 18 ani. Aflat de doi ani și jumătate la Ceahlăul, Popadiuc a intrat în teren în minutul 72 al întâlnirii dintre Steaua și Ceahlăul, terminată cu scorul de 2-1 în favoarea bucureștenilor și apetitul său ofensiv ar fi putut aduce egalarea nemțenilor în ultimele minute, dar arbitrii nu au acordat un penalty clar nemțenilor la o intrare neregulamentară a funașului Latovlevici. Popadiuc a fost descoperit și format la centrul de copii și juniori al clubului Cetatea Suceava, unde i-a avut antrenori pe Radu Cașuba și Cornel Dârman. ”În Germania, cel mai bun exemplu este dat de Dortmund. Au câștigat campionatul cu tineri promovați din pepiniera proprie, iar în lot au mai avut vreo trei jucători în vârstă, mai experimentați”, a concluzionat tehnicianul Vasile Miriuță.

 Ovidiu marc langa Gabriel Canu

Sebastian Chitosca - la minge

Cristi SOROCEANU

FOTO:Gelu CRĂCANĂ

2 COMENTARII

 1. este bine ca se mizeaza pe tineri, dar ar trebui pe cei care confirma si arata progres.
  Chitosca de cand il stiu, alearga mult in gol si pierde aproape toate mingile, nu stie sa isi tina mingea, sa o protejeze. Nu poti sa marci gol cand la el e capat de linie pt. toate atacurile.
  Am mari rezerve ca poate depasi acest stadiu.
  Mai mult m-a impresionat Popadiuc in cele 10 min jucate, decat Chitosca in N meciuri. E un bataios, energic si direct pe poarta din cate am putut sa observ la el in cele 10 min. Ceva in gen Golubovic. Oricum interesant.
  Asadar, Atentie la ce tineri promovam, sa nu pierdem n puncte pt. a ne da seama ca nu sunt de perspectiva.
  Oare Enache nu il vedea si el daca merita ?

 2. la vazut,si …din pacate alearga mult ca un bezmetic ,ceva in genul lui Barna,ajunge in pozitie de centrare si o da in boscheti,s-au l-apuca driblatul si s-a terminat faza periculoasa,totusi trebuie sa-i mai dam o sansa si credit.Popadiuc chiar trebuie utilizat mai mult ,cel putin la schimbarea lui Jula,parerea mea,are o viteza buna,si multa determinare,poate si Velici,cine stie.

Comments are closed.