0:00

Ministrul Sănătăţii anunță măsuri pentru reluarea treptată a vieţii normale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn conferinţa de presă susţinută astăzi, 21 februarie, de ministrul sănătăţii Alexandru Rafila, acesta a vorbit la trecut despre valul 5, considerând că, în maxim trei săptămâni acesta va fi deja încheiat: “Am trecut cu bine de acest val, din punctul de vedere al sănătăţii publice, care a menţinut deschise şcolile, care a menţinut deschise activităţile economice şi cred că se va solda în final cu mult mai puţine victime. Nu există nici un fel de estimare în acest moment că se va ajunge la ocuparea la maxim a paturilor în spitale şi în ATI“.

Optimismul său ar avea la bază trendul descrescător referitor la rata de pozitivare şi la numărul de noi cazuri înregistrate. Însă, despre reîntoarcerea la o viaţă normală nu va putea fi vorba mai devreme de trei săptămîni, pentru că trendul descrescător amintit trebuie corelat cu o scădere a numărului de internări şi a pacienţilor din ATI.

Ministrul Rafila spune că în cel mult trei săptămâni vom vedea că “O primă măsură ar fi renunţarea la utilizarea măştii de protecţie în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate. Alte măsuri ar fi reîntoarcerea treptată la o activitate economică şi o viaţă normală şi mai ales la predictibilitatea activităţii economice. Chiar săptămâna trecută, am semnat constituirea unui comitet consultativ cu reprezentanţi ai diferitelor industrii, astfel încât să putem să luăm aceste măsuri după o consultare cu dânşii. Ne dorim să avem un calendar clar, care să aibă la bază indicatori măsurabili şi care să permită o reluare a vieţii normale“.

Despre noua subvariantă a Omicron, BA 2, acesta a afirmat că, din informaţiile pe care le deţine în acest moment, în România ar exista 13 cazuri şi legat de posibilitatea ca această nouă variantă să conducă la un val 6 al pandemiei a spus, scurt şi răspicat: “Nu ne putem pronunţa în acest moment!“.

Angela Croitoru

Articolul precedentCaravana #Oamenicamine ajunge în Neamţ
Articolul următorȘofer blocat între fiarele mașinii, după ce s-a răsturnat în șanț