Evaluarea națională și examenul de bacalaureat se vor susține potrivit calendarului stabilit înainte de pandemie, a declarat ministrul Educației. Pentru absolvenții clasei a VIII-a examenul începe la data de 15 iunie și bacalaureatul începe în 22 iunie cu probele scrise: „Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare Naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie”, a declarat ministrul Monica Cristina Anisie, la digi24. Ordinul urmează să apară și ministrul Educației a reamintit că materia din acest an, pentru examene, este cea parcursă: „Începem cu probele scrise, urmează după aceea probele de competenţe. Ceea ce doresc să precizez este faptul că programa pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta conţine mai puţină materie decât până acum. Deci, am eliminat conţinuturile care se regăseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare au de parcurs numai materia de până la semestrul întâi”.

Cât privește examenele de certificare a competențelor, ministrul Monica Anisie a afirmat: „Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale. Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”.

Răspunzând opiniilor diverse legate de anularea examenelor, ministrul Educației a declarat că decizia care va fi luată va fi în favoarea elevilor: „Sunt voci care susţin acest lucru şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că tocmai, nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea Naţională. Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine Evaluarea naţională sunt avantajaţi nu pe baza mediilor din V-VIII, dar ca să răspundem categoric, trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a precizat Monica Anisie, care a adăugat că prezența elevilor în sălile de examen se va face cu respectarea regulilor sanitare ce urmează să fie publicate. (C.I.)

Articolul precedentAvertizare imediată de ploi torențiale și grindină în județele Neamț, Iași, Bacău și Vaslui
Articolul următorMedicii de familie vor să consulte la distanţă şi după încetarea stării de urgenţă