Ministerul Sănătății către părinți: „Respectați calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, așa cum se precizează într-un comunicat al MS, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de o sută de ori într-un singur an. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR).

Acești copii au murit inutil și fără sens, se mai arată în documentul amintit. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup.

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. Distribuția cazurilor pe județe: la granita dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri); în județul Mureș (145 cazuri); în județul Arad (113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an); în județul Timiș (71 cazuri, din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an); în județul Suceava (27 cazuri); în județul Brașov (33 cazuri); în județul Sălaj (7 cazuri); în județul Hunedoara (14 cazuri); în județul Caraș-Severin (13 cazuri); în județul Alba (3 cazuri).

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate/ incomplet vaccinate din București (4 cazuri) și din județele: Bacău (3 cazuri); Bihor (1 caz); Constanța (3 cazuri); Dâmbovița (2 cazuri); Giurgiu (1 caz); Mehedinți (1 caz); Neamț (2 cazuri); Olt (2 cazuri); Sibiu (3 caz); Vaslui (1 caz). Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1-15 ani.

Pojarul sau rujeola este o afecțiune virală ce evoluează cu febra mare (40°C) și o erupție specifică pe tot corpul.(M.T.)

Articolul precedentLIGA NAŢIONALĂ: CSM Roman, o nouă dispută cu „tigroaicele”
Articolul următor”112” în loc de medicină școlară la Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.