Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a anunțat lansarea unei noi selecții publice de proiecte pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă, în cadrul programelor destinate îngrijirii persoanelor vârstnice. Acestea includ „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente”, „Servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice” și „Centre de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 435/2022.Ministerul Muncii lansează o nouă selecție de proiecte pentru îngrijirea persoanelor vârstnice

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că: „Prin această inițiativă ne propunem să sprijinim vârstnici aflați în dificultate, oferindu-le îngrijire la domiciliu, hrană și servicii de recuperare. Vrem ca fiecare senior să știe că nu este singur, că are parte de sprijin, grijă și respect din partea noastră. Continuăm să investim în programe care pun omul în centrul atenției și să construim un sistem de asistență socială mai aproape de nevoile reale ale comunității”.

Scopul principal al finanțării este îmbunătățirea calității vieții a aproximativ 5720 de persoane vârstnice dependente, care nu au posibilitatea să beneficieze de îngrijire din partea familiei. În cadrul programelor, se va preveni instituționalizarea vârstnicilor și se va asigura integrarea serviciilor de îngrijire personală cu cele de recuperare și reabilitare funcțională.

La finalul perioadei de implementare a programelor, se preconizează înființarea a 41 de unități de îngrijire la domiciliu, 51 de servicii de acordare a hranei și 20 de centre de zi de asistență și recuperare.

Solicitanții eligibili sunt serviciile publice de asistență socială din comune și orașe cu o populație sub 20.000 de locuitori, precum și furnizorii privați de servicii sociale fără scop lucrativ, cum ar fi asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute în România.

Selecția de proiecte vizează crearea de servicii comunitare pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, inclusiv cantine sociale, mese pe roți și centre de zi, în localitățile care nu dispun încă de aceste servicii.

Bugetul total alocat programului pentru această selecție de proiecte este de 99.141 mii lei, distribuit pe trei tipuri de servicii. Finanțările maxime pentru un proiect variază în funcție de tipul serviciului, de la 795.000 lei pentru serviciile de distribuire a hranei, până la 2.455.000 lei pentru centrele de zi.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 5 mai 2025, ora 16:30, iar solicitările de clarificări pot fi adresate până la data de 29 aprilie 2025, ora 16:30. Proiectele pot fi depuse la registratura Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Denisa POPA

Foto: Facebook/Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale

Articolul precedentBărbat urmărit internațional, reținut de polițiștii din Piatra-Neamț
Articolul următorȘi-a pierdut viața după ce a fost prins sub un tractor răsturnat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.