0:00

Mina de la Grinţieş rămâne închisă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mina de uraniu de la Grințieș va rămâne închisă pentru încă cel puțin un an de zile. Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat, în urma vizitei pe care a întreprins-o, marți, în județul Neamț, că obiectivul de exploatare a uraniului de la Grințieș nu poate fi redeschis din cauza faptului că Planul Urbanistic Zonal nu corespunde criteriilor cerute pentru ca mina să fie din nou exploatată.

”În ceea ce privește redeschiderea minei de uraniu de la Grințieș,  documentația a fost retrimisă către agentul economic care a solicitat redeschiderea minei, din cauza faptului că nu a fost aprobat PUZ-ul, proprietarul a fost schimbat, iar acest lucru este necesar în vederea obținerii acordului de mediu. După schimbarea și aprobarea planului urbanistic zonal, și este treaba Consiliului Local să aprobe, se poate relua studiul documentelor”, a declarat Rovana Plumb.

Chiar și în aceste condiții, conducerea Primăriei Grințieș nu și-a pierdut speranța redeschiderii galeriilor pentru minerii din zonă. Primarul Vasile Alexăndroaia spune că va relua discuțiile în Consiliul Local pentru refacerea documentației cerute de minister și se bazează pe sprijinul celor de la județ pentru a redeschide mina de uraniu.

”Trebuie obținut avizul de mediu, dar există rezolvare pentru toate problemele. Noi am rediscutat cu noii proprietari ai terenului și aceștia sunt dispuși să cedeze respectivele suprafețe. Eu cred și sper că, până la urmă, mina va fi redeschisă și merită să fie redeschisă, pentru că acest fapt ar însemna crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor la bugetul local dar și la bugetul național, am avea independență energetică. Sperăm să fim sprijiniți și de Consiliul Județean”, a declarat primarul de la Grințieș.

”Ținând cont că există cerere destul de mare pentru uraniu, mai ales că exploatarea de la Crucea (Suceava) se poate epuiza, nu ar fi un lucru rău să se redeschidă mina de la Grințieș. Pentru oamenii din zonă ar însemna locuri de muncă, investiții în infrastructură și bani mai mulți la bugetul local”, a precizat şi Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț, înainte cu câteva ore, ca ministrul mediului să anunțe că mina de la Grințieș deocamdată rămâne închisă.

Dacă mina de uraniu de la Grințieș s-ar redeschide, minereul extras de acolo ar asigura necesarul pentru cele două reactoare funcționale în momentul de față ale centralei nucleare de la Cernavodă și nu numai. Zona în care se află acum cele 29 de galerii ale minei, care au fost închise oficial în 2001, a fost retrocedată și se află în proprietate privată. Urmează ca discuțiile pe marginea redeschiderii minei de uraniu de la Grințieș să fie reluate, într-o primă fază, în vederea obținerii acordului de mediu.

Irina CĂLIN

Articolul precedentAu sosit 184 bilete de tratament
Articolul următorPietonalul Roman se modernizează din primăvară