Eliberat condiţionat, după ce-a fost condamnat pentru evaziune fiscală şi pentru corupţie de partid, Mihai Fărcăşanu – fost lider PP-DD şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ – a ajuns din nou la arest. De astă dată şi-a petrecut ziua de naştere (1 aprilie) în penitenciar, dar cum a împlinit 60 de ani are şanse mari ca după executarea unei treimi din pedeapsă să fie, din nou, liber. Mai mult, pedeapsa i-a fost redusă de Curtea de Apel Bacău, care a rejudecat dosarul soluţionat iniţial de Judecătoria Bicaz. De unde a plecat la drum cu o condamnare de 3 ani şi jumătate, a primit, prin sentinţă definitivă, 1 an şi 8 luni de închisoare.

Şi această condamnare are legătură cu dispoziţiile de lider politic pe care le-a dat Fărcăşanu în 2012, când conducea PP-DD Neamţ. El a decis s-o înlocuiască pe Marcela Glăvan, aleasă consilier local în comuna Ceahlău, cu un alt membru de partid. Pentru a modifica lista de consilieri s-a recurs, după cum avea să stabilească ancheta, la documente false, aşadar infracţiunile pentru care a fost judecat Fărcăşanu au fost înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat la 1 an şi 6 luni, la care a adăugat un spor de 2 luni, aşa că pedeapsa rezultantă este mult mai mică decât cea de la Bicaz. În plus, instanţa a dispus: „anularea înscrisurilor falsificate, respectiv, adresa nr. 652 din data de 20.06.2012 şi nr. 653 din data de 20.06.2012, ambele emise de Partidul Poporului Dan Diaconescu – Organizaţia Judeţeană Neamţ”.

Mihai Fărcăşanu a mai fost condamnat la 1 an şi 10 luni pentru evaziune fiscală şi arestat în octombrie 2014, iar două luni mai târziu a mai primit o condamnare de 2 ani şi 6 luni pentru corupţie de partid. Cu toate acestea, după nici doi ani era liber, prin dispoziţia comisiei din penitenciar, care a stabilit, ca în majoritatea cazurilor, că deţinutul a dat semne de îndreptare. Acum, însă, Mihai Fărcăşanu are şi avantajul vârstei, aşa încât este posibil să fie eliberat după executarea unei treimi din pedeapsa principală. (C.M.)

Articolul precedentTârgu Neamț: Premiile de excelență DEMOS T.N.
Articolul următorÎn această seară, Turnul lui Ştefan cel Mare va fi luminat în albastru!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.