0:00

Microhidrocentrala, în funcțiune peste o lună, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nivelul și debitul crescute ale râului Moldova de acum două săptămâni au dat peste cap planurile constructorului de a da obiectivul în funcțiune până pe 15 iunie. Motivul este acela că digul realizat pentru devierea râului, ce are în mod normal un nivel scăzut, către microhidrocentrală nu a reacționat bine după viitură. Specialiștii din Primăria Roman spun că problema s-a remediat și de vină este proiectantul, dar societatea va opera schimbările fără cheltuieli suplimentare din bugetul municipiului sau al proiectului european.

“S-au trimis schițele către Apele Române și acum se lucrează. Din păcate, acesta lucru devansează darea în funcțiune a microhidrocentralei cu o lună. Într-un fel este mai bine că s-a întâmplat acum și am putut remedia. Constructorul a respectat întocmai proiectul, dar proiectantul a dat inițial o soluție mai slabă”, a declarat Ovidiu Bojescu, city-manager al municipiului Roman.

La mijlocul lunii mai, debitul Moldovei a depășit 800 de mc pe secundă, față de 35 mc cât este debitul în mod normal. De lucrare se ocupă firma SC Construcții Hidrotehnice Iași, valoarea contractului fiind de 22. 210.674,52 de lei, cu TVA. Energia medie anuală care se va produce ulterior implementării proiectului va fi de 3 GWh/an, iar puterea instalată este 580 kW. Microhidrocentrala ar urma să suporte energia electrică pentru iluminatul public al orașului, dar și pentru mai multe instituții publice.  (C. MATEI)

Articolul precedentÎncă 10 motocoase pentru asociațiile de proprietari
Articolul următorJuniorii E ai Ceahlăului, trataţi cu indiferenţă