0:00

Microbuzele școlare, prima cursă către elevi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Elevii din 16 comune nemțene, care locuiesc la distanțe mari față de școlile unde învață, vor avea tranportul asigurat. Ieri, 19 septembrie, 14 microbuze școlare au fost repartizate, în cadrul unei festivități desfășurate în fața Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, la care au fost prezenți: reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar, deputatul Ionel Arsene și primarii comunelor care beneficiază de microbuzele gratuite. Alte două microbuze au fost predate comunelor Boghicea și Grumăzești în cadrul unei ceremonii, desfășurate la sfârșitul lunii iulie, la Palatul Victoria din București.

Au primit microbuze în această etapă localitățile: Bicaz-Chei, Borca, Brusturi, Cândești, Cordun, Dulcești, Dobreni, Hangu, Podoleni, Războieni, Timișești, Trifești, Tupilați și Urecheni. Până la sfârșitul anului, vor mai ajunge în Neamț, într-o a doua etapă programată pentru perioada octombrie-decembrie, încă 22 de microbuze. Primarii prezenți la festivitate, care au semnat actele de predare-primire, pentru noile mașini, și-au arătat mulțumirea precizând că acestea erau necesare, deoarece fără ele, siguranța transportului elevilor către școli ar fi fost periclitată.

Microbuzele școlare, prima cursă către elevi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Domnilor primari, cu bucurie vă anunț, astăzi, că suntem la capătul finalizării primei etape derulate de către Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice, etapă de atribuire a celebrelor microbuze școlare. Țin să subliniez, pe această cale, încă odată, efortul Guvernului României de a asigura condiții de acces egale pentru toți elevii din județul Neamț la procesul de învățământ. Guvernul României și-a ținut promisiunea. Prima etapă calendaristică trebuia să se desfășoare în perioada iulie-septembrie, anul curent. Suntem în data de astăzi și microbuzele vă așteaptă”, a declarat Vlad Angheluță, prefectul județului Neamț.

Microbuzele școlare, prima cursă către elevi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La înmânarea cheilor microbuzelor școlare a participat şi prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț care a precizat că, deși necesarul microbuzelor școlare este unul mai mare decât ceea ce s-a oferit de la Guvern, această inițiativă ajută mulți elevi să aibă acces la școlile unde sunt înscriși.

„Festivitatea la care am participat este o festivitate a cărei importanță trebuie subliniată prin greutatea ei, să spunem, în managementul învățământului din județul Neamț. Prezența acestor microbuze satisface doar o mică parte din necesarul real pe care-l avem în județ. Este vorba despre 50-55 de microbuze, dintre care ne dorim de tipul 32 plus 1, existând zone unde populația școlară este mult mai mare și în acest caz vom face mai multe transporturi. Totuși, prezența acestor microbuze, acum, ne ajută foarte mult pentru fluidizarea prezenței elevilor în cadrul actului educațional. Sunt zone în care deplasarea se făcea foarte greu, chiar dacă distanțele erau mici. Este foarte greu, mai ales în condiții meteo deosebite, și mă refer aici la ploaie, ninsoare, la secetă, la călduri extreme. Aceste microbuze vor ajuta elevii să ajungă la școală, ei dorindu-și să ajungă la școală”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.

Microbuzele școlare, prima cursă către elevi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Microbuzele aduse ieri în fața Teatrului Tineretului sunt marca Opel, au culoare galbenă, iar pe fiecare din ele este scris: „Microbuz achiziţionat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”. Microbuzele repartizate fac parte din prima tranşă de 600 de microbuze achiziţionate de MDRAP pentru transportul elevilor din mediul rural. Microbuzele au o capacitate de 16+1 locuri şi costă, fiecare, în jur de 27.000 de euro. Livrarea microbuzelor a fost făcută cu un set de rezervă de cinci anvelope de iarnă, iar garanţia acestora este de cinci ani, în limita a 150.000 de kilometri.

Microbuzele școlare, prima cursă către elevi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Un microbuz nou este un lucru extraordinar”

Câțiva din primarii care au fost prezenți la festivitatea de predare a microbuzelor școlare ne-au precizat că mașinile trebuiau înlocuite, deoarece cele puse până acum la dispoziția elevilor erau vechi și nu mai făceau față solicitărilor. Spre exemplu, în comuna Dulcești transportul elevilor s-a făcut până acum cu un ARO.

„Până acum am avut un ARO, tip vechi, care era în stare deteriorată. L-am cârpit, l-am reparat, am tras de el până am reușit să ajungem ziua de astăzi, când am primit un microbuz nou și putem să ducem copiii în condiții bune la școală. Noi transportăm în jur de 120 de elevi. Toți copiii vin la școala din Dulcești, singura școală care funcționează. Acum, avem un microbuz și cu ăsta sperăm să facem față”, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești.

Un alt beneficiar fericit este primarul din comuna Brusturi care ne-a explicat că în acest context, microbuzul nou va înlocui un microbuz din 2006 care este într-o stare tehnică deplorabilă.

„Este o măsură extraordinară. Noi, în comună, avem un număr de 120 de copii. Deservește 4 sate și cred că este un demers mai mult decât benefic pentru comunitatea locală. Transmitem mii de mulțumiri și domnului viceprim-ministru Liviu Dragnea, mulțumirile cetățenilor și toată simpatia noastră. Mai aveam un microbuz, dar este într-o stare tehnică deplorabilă. Îl avem din 2006, este vechi, are o uzură tehnică, cât și morală. De asta, un microbuz nou reprezintă un aport la capitalul nostru extraordinar”, a spus Daniel Lozonschi, primarul comunei Brusturi.

La  Războieni, 150 de elevi, din 3 sate, au fost „salvați” de noua mașină deoarece vechiul microbuz, potrivit primarului, era „pe linia de plutire”.

„Este un lucru benefic pentru comunitatea pe care o reprezint, comunitatea Războieni. Transportăm elevi de la 6-7 km distanță și din celelalte 3 sate încă 5 km înspre școala de centru pentru că activitatea la noi se desfășoară în două școli. Una cu statut juridic, școală coordonatoare și cred că ne vor fi de mare folos. Mai avem un microbuz școlar pe care, de-acum, să fim sinceri, începeam să băgăm sume destul de mari ca să-l ținem pe linia de plutire. Îl avem de vreo 7-8 ani. E un lucru benefic pentru că, totuși, transportăm copii. Trebuie să circule în siguranță, ei sunt viitorul nostru. Un lucru vechi îl repari și încerci să-l ții pe linia de plutire, dar au și ele viața lor. Transportăm zilnic în jur de 150 de copii”, a spus Sebastian-Bogdan Țarălungă, primarul comunei Războieni.

Pagină realizată de Marian TEODOROF

Articolul precedentFILIT, acompaniat de muzica perfectă
Articolul următorProst de proști

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.