0:00

Metoda “Accidentul” a mai făcut o victimă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un romaşcan a “donat” 8.000 de euro unui escroc
* alte trei persoane şi-au dat seama că pot fi înşelate şi au sunat la poliţie

În ciuda descinderilor făcute de poliţişti atât la locuinţele unor escroci, cât şi la penitenciarele unde sunt închişi “capii” afacerilor de tip “Accidentul” sau “Concursul”, încă mai sunt oameni creduli care dau curs telefoanelor anonime şi sfârşesc prin a depune o grămadă de bani în contul unor escroci. Săptămâna trecută au fost patru astfel de cazuri în judeţul Neamţ, iar trei persoane şi-au dat seama pe loc că este vorba despre tentative de înşelăciune şi au sunat la poliţie. Un bărbat de 58 de ani din Roman a picat, însă, în plasa escrocilor şi a depus 8.000 de euro într-un cont. Se pregătea să mai depună încă 1.600 de euro, când a venit acasă fiica lui şi abia a reuşit să-l convingă că a vorbit la telefon cu fratele ei, care era bine, sănătos şi nu fusese implicat în niciun accident rutier.

“Pentru a preîntâmpina săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda «Accidentul» și «Concursul», cât și victimizarea persoanelor vizate, având în vedere că în ultima perioadă au fost sesizate astfel de fapte, recomandăm cetăţenilor să nu dea curs acestui tip de solicitări”, a precizat Elena Bulgărea, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Neamţ.

În cazul metodei “Accidentul” sunt vizate, în general, persoanele vârstnice, care au copiii plecaţi în străinătate sau la casele lor. Un individ sună părinţii, se recomandă drept avocat şi îi anunţă că fiul (sau fiica) a fost implicat într-un accident, a rănit pe cineva grav şi, dacă nu achită imediat o sumă importantă victimei, riscă să fie arestat. Pentru a fi şi mai convingători, uneori escrocii pasează telefonul aşa-zisului fiu, care plânge, e agitat, abia poate vorbi. Aşa a păţit bărbatul din Roman, care putea să jure că a vorbit cu băiatul lui.

În ce priveşte metoda “concursul”, victimele sunt convinse la telefon că au câştigat un concurs din partea unei companii de telefonie fixă sau mobilă, iar premiul este o sumă de bani consistentă, de regulă în euro. Pentru a intra în posesia premiului, “câştigătorii” trebuie să plătească un comision, depunând o sumă de bani, în diferite conturi bancare sau la oficii poştale.

Poliţiştii recomandă cetăţenilor să-şi sune copiii despre care li se spune că au provocat accidente şi să nu se grăbească să depună bani în conturile escrocilor. Mai mult, oamenii ar putea să le ceară indivizilor dubioşi să se întâlnească direct să le dea bani şi, în acelaşi timp să anunţe poliţia pentru ca escrocii să fie prinşi imediat. (C. MIRCEA)

Articolul precedentTraficanţii cu BMW, condamnaţi la muncă
Articolul următorŢâţă rămâne cu 12 ani de închisoare în dosarul “Bariera”