0:00

METEO: Cald până pe 14 mai, apoi vin ploile şi frigul!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRegimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni se anunță unul oscilant la nivelul întregii țări, cu temperaturi maxime ce vor atinge 23 de grade, până pe 14 mai, după care vor scădea până la 16-17 grade, răcirea vremii fiind însoțită și de ploi pe arii extinse, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 11 – 24 mai, citată de Agerpres.

În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire, astfel încât, pe 13-14 mai, valorile termice vor deveni ușor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi în jur de 23 de grade, iar a minimelor de 10-11 grade. Între 15 și 17 mai se va remarca o scădere de temperatură, în medie de 3-4 grade, atât ziua, cât și noaptea. Ulterior, până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, se va reveni la valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv pe 23-24 mai vor fi maxime în medie de 21-23 de grade și o medie regională a minimelor de aproximativ 11 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoțite și de descărcări electrice, va fi mai ridicată în jurul datei 16 mai și în intervalul 18-20 mai, când, izolat, vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

La munte, pe fondul unor mici variații a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână, se vor înregistra, în medie, maxime de 12-15 grade și minime de 3-5 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime și minime va coborî cu 3-4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal. Probabilitatea de apariție a averselor și descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 14-22 mai, va fi mai ridicată în jurul datei de 16 mai, când local se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. (ZCH NEWS)

Articolul precedentNEAMȚ: LPS Roman, medalie de bronz la Olimpiada Națională a Sportului Școlar
Articolul următorSUCEAVA: Rătăcit prin pădure, găsit de jandarmi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.