Până astăzi, 29 mai, au fost epuizate și ultimele doze de vaccin antihepatitic B, care mai existau la Maternitatea Piatra Neamț. Dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, spune că ultimele doze care mai erau săptămâna trecută au fost administrate și deocamdată nu s-a primit nimic de la Ministerul Sănătății.

“Dozele de vaccin antihepatitic B au fost epuizate, în ultima săptămână au fost nașteri și cele câteva zeci de doze care existau au fost administrate. Nu am primit încă vaccinul de la Ministerul Sănătății. Vaccinul lipsește la nivel național. La noi, în județ, în schimb, există doze de vaccin hexavalent la medicii de familie, imunizarea nou-născuților împotriva virusului hepatitic B făcându-se de către medicii de familie. Dozele de vaccin Hexacima sunt suficiente până la mijlocul lunii iulie pentru a fi administrate copiilor cu vârste de 2 și 4 luni”, spune dr. Mirela Grădinaru.

Dozele care mai existau săptămâna trecută au fost utilizate pentru copiii născuți de mame purtătoare de virus hepatitic B. Vaccinul hexavalent conține șase substanțe active ce protejează și împotriva infecției hepatice virale tip B. Recomandarea DSP Neamț este ca medicii de familie să-i imunizeze și pe copiii născuți în ultima vreme care nu au primit vaccinul în spital. (C.I.)