cj vasiloiu

Criza financiară aruncă voleiul nemțean într-o zonă gri vecină cu desființarea. Deși s-au invocat fel de fel de motive, printre care și Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, prin care ”autorităţile administraţiei publice au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale”, consilierii județeni au judecat același tip de proiect cu măsuri diferite. Luna trecută bugetul Asociației Județene de Fotbal Neamț a fost dublat, iar în iulie criza a fost invocată pe post de ”bau-bau” pentru a diminua bugetul clubului Volei Club Municipal Piatra Neamț.

”Criză” numai pentru unii

Clubul masculin de volei Municipal este unul din cele mai vechi și mai prolifice cluburi, când vine vorba de formarea și promovarea tinerilor talentați. Directorul Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamț, este profesorul Dan Gavril, care este și directorul tehnic al naționalei de volei masculin a României. Alături de el, profesorul Nicu Buruș, activează ca secund, cei doi alcătuind unul dintre cele mai vechi cupluri de antrenori din Divizia Masculină de Volei A1. Dacă la capitoul material uman, LPS Piatra Neamț, crește tineret pe bandă rulantă pentru echipa masculină de volei, nu același lucru se poate spune despre baza materială. Fără susținere pentru finalizarea sălii de sport proprii, conducerea LPS este nevoită să scoată an de an sume suplimentare din buget pentru plata chiriei și utilităților la Sala ”Ceahlăul” sau Sala Polivalentă, pentru antrenamente și jocuri. La toate acestea se adaugă cheltuielile pentru vizele anuale la FRV, pentru deplasări și pentru salarii. Nu se mai pun la socoteală de doi ani cantonamentele, întrucât pregătirea se realizează pe plan local, din lipsă de fonduri. Dacă în legislatura trecută, consilierii județeni au aprobat un contract care viza o susținere de 30.000 de lei pe lună, aceiași consilieri invocă acum criza, diminuând suma la jumătate și condamnând echipa la desființare, în timp ce bugetul Asociației Județene de Fotbal este dublat !

Pro şi contra

”Grupul PSD susținem sportul nemțean, susținem cultura, dar la aceste vremuri de criză, nu putem susține efortul pe care trebuie să-l facem cu 50.000 de lei, așa cum e în proiect, ci propunem 15.000 de lei”, a susținut consilierul județean PSD Vasile Murariu.

„Suma de 15.000 de lei pe lună nu ne ajută cu nimic. Rugămintea era să fim ajutați de consilierii județeni, ca să nu retragem această echipă din campionat, că este păcat! E păcat pentru că avem trei componenți ai loturilor naționale, avem trei componenți ai loturilor de juniori, iar antrenorul naționalei, este Dan Gavril. Eu zic că este păcat ca această echipă că nu fie sprijinită”, a susținut cauza echipei, directorul executiv al clubului Constantin Niță.

Şi Vasile Pruteanu a susținut cauza echipei de volei. ”Susțin ce a spus domnul Niță. Dacă dispare și echipa de volei, la nivelul județului Neamț, la un moment dat vom rămâne fără sport, mai ales că avem licee sportive, care dau absolvenți buni și ar fi păcat ca acești copii, care obțin rezultate, să formeze echipe în alte județe. O spun în cunoștiință de cauză cu 150 de milioane de lei pe lună nu pot să realizeze nici deplasările. Această echipă trebuie să joace și cu Remat Zalău și cu Dinamo și cu Constanța”, a spus fostul președinte al CJ Neamț.

Gheorghe Vasiloiu nu-și explică de ce cheltuielile legate de susținerea sportului revin Consiliului Județean. Consilierul PDL a realizat dintr-o dată că, pentru volei, susținerea ar trebui să vină din altă parte. Nu și când vine vorba de fotbal. ”O întrebare retorică: Avem Minister al Sportului? (n.r: prima întrebare retorică) Avem Minister al Învățământului? (n.r.: a doua întrebare retorică) Ele nu au fonduri? (n.r.: a treia întrebare retorică) Tot ce este legat de aceste activități, tot vine la Consiliul Județean”, a fost intervenția lui Gheorghe Vasiloiu în ședința CJ de vineri.

Jucătorii se gândesc să plece

Liberoul Rareș Gavril, se gândește să părăsească echipa Volei Club Municipal Piatra Neamț. „Pentru prima dată, sunt derutat. Voleiul nu îmi mai oferă nici rezultate sportive, nici împliniri financiare. Nu regret nimic din trecut, dar nu ştiu la ce să sper de la viitor”, a spus liberoul Municipalului pietrean. Pe lângă el, echipa pietreană l-a putea pierde și pe căpitanul Ionuț Harbuz, unul dintre cei mai în formă voleibaliști pietreni, dar cui îi pasă?

Palmares Volei Club Municipal Piatra Neamț

* 50 de ani de activitate
* de 14 ori în competiţii europene
* de 3 ori vicecampioană a României
* de 3 ori finalistă a Cupei României
* 3 medalii de bronz

Articolul precedentMastahac s-a transferat la Unic
Articolul următorNoi modificări la capitolul finanțe