O dată cu instaurea stării de urgenţă şi a Ordonanţei militare, Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamţ, a luat mai multe măsuri de sprijin pentru bătrâni şi cei aflaţi în izolare la domiciliu. Totodată, primăriţa a luat şi măsuri de igienizare şi dezinfecţie în mai multe sedii ce aparţin comunei, dar şi măsura de prelungire a termenului de plată a taxelor şi impozitelor până la data de 30 iunie 2020.

În sprijinul celor 173 de persoane cu vârste de peste 65 de ani identificate în comună, de mai multe zile, angajaţi de la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, împărţiţi în patru echipe se deplasează zilnic în teren, echipaţi corespunzător, pentru a vorbi cu aceştia şi a le afla problemele şi cu ce pot fi ajutaţi. Dintre aceştia, la zece familii de bătrâni, angajaţii de la Asistenţa Socială le-au livrat alimente.

Cât priveşte situaţia persoanelor aflate în carantină la centrul de carantinaţi de la Mănăstirea Neamţ, primarul Adriana Petrariu ne-a oferit mai multe detalii: „În total sunt 30 de persoane, dar la 17 dintre ei le expiră astăzi perioada de carantină, şi ieri a expirat pentru celelalte 13 persoane. Le-am oferit masă, produse de igienă şi am ţinut legătura permanent cu ei prin telefon şi mulţumesc pe această cale unui tânăr din comuna noastră, Vasile Urzică, cu care am ţinut legătura din centru, cu privire la necesităţile grupului. Cât priveşte persoanele aflate în izolare la domiciliu, acestea au fost informate şi instruite cum trebuie să procedeze în situaţia în care au venit din zone cu focar de infecţie şi au luat sau nu contact cu familia. Din cei izolaţi, la solicitarea lor, le-am livrat produse alimentare şi de igienă. De asemenea, au fost contactaţi şi cei cu nevoi speciale şi li s-a procurat ce aveau nevoie. Acum, la această oră avem în izolare la domiciliu un număr de 57 de persoane”.

Pe lângă toate aceste măsuri nu au fost uitaţi nici angajaţii primăriei, care au fost instruiţi privind conduita în starea de urgenţă, pentru prevenirea virusului. Aceştia au fost dotaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi şi dezinfectanţi de mână. În sprijinul persoanelor vârstnice de peste 65 de ani, primăria pune la dispoziţia cetăţenilor comunei, care pot sesiza atunci când au cunoştinţă de cazuri de vârstnici, fără susţinători, fără sprijinul familiei sau altă formă de ajutor: 0233/251001, 0745/295370 sau 0751/566857.

De asemenea, primăria pune la dispoziţia persoanelor care doresc să doneze alimente sau alte produse următoarele numere de telefon: 0233251001 sau 0745295370. Colectarea se va face la sediul primăriei, iar distribuirea lor se va face în funcţie de nevoile identificate, de către Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei.

“Ne străduim să rezolvăm în limita puterilor noastre, pe cât posibil, toate cazurile ce se ivesc la nivelul comunităţii. Întreg colectivul din primărie se străduieşte să facă faţă situaţiei actuale, respectând prevederile legale în materie. Îi rugăm pe cei vârstinici să stea acasă. Sănătatea oamenilor este cea mai importantă pentru noi”, ne-a declarat primarul Adriana Petrariu. (C.T. STURZU)