Marius Crăciun – 10 ani de închisoare în dosarul afacerilor cu motorină, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConsiderat unul dintre dosarele „grele” instrumentate de DNA Bacău, dosarul în care Marius Crăciun şi grupul pe care l-a organizat în jurul lui au produs un prejudiciu estimat la un milion de euro, a ajuns în faza apelului şi a avut primul termen în ziua de 11 ianuarie 2016. Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău vor decide dacă menţin pedepsele date la Tribunalul Bacău la sfârşitul anului trecut. Şi tribunalul a fost „darnic” şi a decis 10 ani de închisoare pentru Marius Crăciun. Pentru o parte din membrii grupului, care apar în rechizitoriul procurorilor, dar nu se regăsesc în sentinţa Tribunalului Bacău, cauza s-a disjuns. Din toţi cei 11 inculpaţi doar 3 au scăpat cu pedepse cu suspendare.

Marius Crăciun „a inițiat și constituit un grup infracțional împreună cu inculpații Varga Florin-Irinel, Cristea Eduard-Vasile și alte persoane, grup la care au aderat inculpații Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu și Fichitiu Andrei Ștefan”, se precizează în comunicatul de presă al DNA din data de 17 mai 2013. “Grupul a fost constituit în vederea obținerii unor importante sume de bani prin derularea unor ample operațiuni de comercializare de combustibili, prin intermediul societăților comerciale Romspeed Downstream SRL/Romest One Spedition SRL și Focus Petroil SRL. Concret, inculpatul Crăciun Marius, în calitate de administrator de fapt al societăților comerciale Romspeed Downstream SRL, Romest One Spedition SRL și Focus Petroil SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, operațiuni fictive sau a omis să evidențieze în actele contabile ori în alte documente legale operațiuni comerciale constând în restituirea unor sume de bani de către un furnizor din Bulgaria”

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul produs bugetului de stat a fost de 4.687.929 lei, iar magistraţii i-au obligat pe toți inculpaţii la plata acestuia precizând că au de achitat, în solidar, suma de 3.223.981,43 lei plus 1.296.899 lei. Acum rămâne de văzut dacă pedepsele pronunţate de prima instanţă vor rămâne în picioare şi la curte sau vor fi modificate.

Marius Crăciun a mai fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare, iar Nadina Simion la 2 ani şi jumătate într-un alt dosar, împreună cu Cristian Cojocaru – unul dintre cei mai cunoscuţi apărători din Baroul Bacău. Avocatul a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare, şi interdicţia de a mai profesa timp de 3 ani după eliberare.

Procesul a început în iulie 2014, după o anchetă a procurorilor DNA care au stabilit că avocatul Cristian Cojocaru, care „a pretins de la două persoane  suma de 75.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraţilor judecători din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, de punere în libertate a uneia dintre persoane, cercetată în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani”.

Dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curţi, care va pronunţa hotârărea definitivă. Tot la Înalta Curte, Marius Crăciun mai are un dosar, în care este judecat şi Dorinel Ursărescu, căruia i-ar fi promis bani ca să pună un anumit şef la Vamă şi să-l ajute astfel în afacerile cu motorină.

Z.C.

Articolul precedentBătrân mort după ce a căzut tavanul peste el
Articolul următor„Mascaţii” din Poliţia Neamţ au şef nou
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.