Marin Barbu despre Liga I 2014-2015: ”Se va juca la baionetă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marin Barbu, tehnicianul principal al Ceahlăului, se așteaptă la o luptă pe viață și pe moarte în noua ediție de campionat a Ligii I. ”Magiun” este conștient că noua echipă a Ceahlăului va fi angrenată în lupta pentru evitarea retrogradării, iar majoritatea echipelor din prima ligă vor avea emoții, deși oricine visează ca emoțiile să dispară mult mai devreme de terminarea întrecerii interne. Ceahlăul joacă astăzi, de la ora 18, la Piatra Neamț primul amical al verii, cu FC Botoșani, care a încheiat stagiul centralizat de la Târgu Neamț.

Mizează pe colaborarea cu Florin Marin

Barbu crede că revenirea lui Florin Marin va cântări mult în reformarea echipei. „Revenirea dlui. Marin la Piatra Neamţ nu poate fi decât benefică. Pentru mine şi pentru echipă va fi un lucru bun având în vedere că va fi un liant şi un mod de comunicare mai bun între antrenori, jucători şi conducerea clubului, care uneori a avut şi un pic de suferit. Dânsul a jucat şi fotbal şi ştie foarte bine mentalitatea jucătorului de fotbal şi dorinţele şi necazurile lui şi ăsta-i un lucru foarte important. Sperăm ca experienţa şi colaborarea noastră să facă în aşa fel, în cel mai rău caz, să terminăm pe primul loc neretrogradabil. Dacă vom ocupa un loc ceva mai bun înseamnă că va fi cu atât mai bine”, spune Marin Barbu.

Nevoit, din cauza crizei, să renunțe la jucătorii consacarați, precum Golubovic, Jula, Cânu și Stana, ultimul fiind deja acontat de Vasile Miriuță la CFR Cluj, antrenorul Marin Barbu pare a avea, la prima vedere, o misiune imposibilă: aceea de a supraviețui în prima ligă cu un lot tânăr, lipsit de experiență. ”Sunt nişte pierderi pentru echipă. Însă trebuia făcut, odată, şi acest schimb de generaţii. Asta a fost strategia conducerii, iar noi ne-am conformat. Ne vom bate să terminăm deasupra liniei retrogradării. Ţinem să începem bine şi să avem un moral excelent de competiţie pentru că  va fi un campionat aspru. Se va juca la baionetă“, este de părere ”Magiun”.

Marin Barbu despre Liga I 2014-2015: ”Se va juca la baionetă”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fiecare detaliu contează

Fără a avea un buget pentru transferuri, care să-l mulțumească, antrenorul Marin Barbu nu știe încă pe ce jucători poate miza în reconstrucția lotului. Cei veniți în probe, nu sunt experimentați și nici nu par a accepta condițiile de austeritate impuse de conducerea administrativă. Ne aşteaptă un campionat greu în care va trebui să colaborăm atât tinereţea cât şi experienţa, pentru că degeaba avem tinereţe şi nu avem experienţă, dar şi invers. Sperăm ca împreună cu managerul general Florin Marin să luăm cele mai bune decizii în conducerea acestei echipe”, precizează antrenorul principal al Ceahlăului. Sezonul dur, va fi împărțit în trei direcții: campionat, Cupa României și Cupa Ligii. „Va fi un sezon dur pentru multe echipe. Două treimi din echipele de Liga I se vor bate la retrogradare. 10-12 formații, care nu pot spera la mai mult decât salvarea de la retrogradare, se vor angrena într-o luptă pentru supraviețuire. Va fi o luptă în care parcursul trebuie să fie de regularitate. Nu vor avea emoții Steaua, Astra și Petrolul, iar Pandurii și CFR Cluj sunt și ei peste nivelul majorității. În rest, suntem de aceeași valoare, așa că vor conta forma de moment, inspirația, atmosfera în club și-n vestiar, precum și orice greşeală de abitraj“, este de părere Marin Barbu.

Amical cu FC Botoșani

Astăzi, FC Botoșani, va juca de la ora 18, un amical cu Ceahlăul, programat la Piatra Neamț. Spre deosebire de Ceahlăul, care a renunțat la parteneriatul cu Cetatea Târgu Neamț, retrăgându-și la Piatra Neamț jucătorii împrumutați: Pavel, Bobric, Gorea și Tudosă, FC Botoșani a perfectat, în această săptămână, un parteneriat cu echipa de sub Cetate. Botoșaniul a încheiat stagiul de pregătire de la Târgu Neamț, odată cu perfectarea înțelegerii dintre conducerea botoșănenilor și cea a nemțenilor, mediată de primarul Harpa. Conform parteneriatului, doi tineri de perspectivă de la FC Botoșani, vor fi împrumutați la Cetatea în următoarea perioadă. Primarul de Târgu Neamț a rezolvat, astfel, problema parteneriatului cu o echipă de primă ligă, ce poate ceda jucători valoroși Cetății în campionatul viitor, iar Botoșaniul poate avea, oricând la schimb, tineri pe care se poate baza și care pot crește, cu jocuri ”în picioare”. De partea celaltă, Ceahlăul are un program ce se va centra pe jocuri în cantonamentul din Serbia, deși echipele nu sunt încă date publicității. De ce nu s-a mers pe meciuri de pregătire în țară? De ce nu s-au ales diverse meciuri amicale în România, în diverse locații, nu se poate preciza cu certitudine. Cum și cât vor contribui amicalele din Serbia la formarea unui lot mai valoros decât cel ce a evoluat în campionatul trecut, nu se poate spune cu certitudine, nici acest aspect.

”Până pe 30 iunie vom rămâne în localitate, cu un cantonament pe care îl vom începe joi. L-am devansat un pic pentru că plecăm mai repede în Serbia şi timpul este scurt, am înţeles că înainte de începerea campionatului se va juca şi o etapă din Cupa Ligii. Din 30 iunie e perfectat un cantonament în Serbia, cu 5 jocuri de verificare, unde vom încerca să testăm câţiva jucători, în aşa fel încât să ne facem un lot de 23 de jucători cu dubluri pe posturi. Avem la pregătiri câţiva jucători de la echipa a doua, jucători care au fost împrumutaţi. Vrem să vedem dacă vreunul din ei a progresat. Mai sunt 2-3 jucători pe la probe, vom vedea zilele astea ce valoare au şi vom aştepta şi câţiva jucători cu experienţă”, spune ”Magiun”. Acesta crede că Ceahlăul are nevoie de moral și de o pregătire fără cusur, care să fie baza pentru un sezon foarte greu. ”Echipa va avea nevoie de moral. Ne mai trebuie şi pregătire, ne mai trebuiesc şi jucători, iar pentru asta avem sprijinul domnului Ştefan”, a conchis Marin Barbu.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentPersonalitatea săptămânii / Sergiu Celibidache
Articolul următorCetatea în parteneriat cu FC Botoşani