Andrei Marc - in jocul cu Steaua

* de fundaşul nemţean se interesează Astra Giurgiu

Andrei Marc nu se mai transferă în campionatul Angliei, ori în cel al Italiei, cum anunța conducerea administrativă a clubului pietrean, iar înțelegerea cu belgienii de la Genk, echipă participantă în primăvara europeană, a căzut. Aceștia nu l-au mai monitorizat la Novigrad, așa cum anunța Viorel Măstăcăneanu, președintele CA al Ceahlăului, dar Andrei Marc nu duce lipsă de oferte concrete. Ultima echipă care s-a interesat de ”briliantul” Ceahlăului a fost Astra Giurgiu. Prețul de pornire a fost un milion de euro, plus 50% dintr-un viitor transfer.

Gheorghe Stefan presedintele de onoare al Ceahlaului

”Eu aș da un milion de euro pe Andrei Marc, pentru că știu ce calități are. Joacă la Ceahlăul de la 16 ani și jumătate, are un plasament excelent și un joc de cap foarte bun. A fost selecționat în naționalele de tineret ale României și cred că în doi-trei ani poate ajunge titularul echipei naționale a României. Poate fi folosit și ca mijlocaș la închidere, este posesorul unui șut puternic de la distanță și are un joc de cap excelent”, este caracterizarea lui Gheorghe Ștefan, președintele de onoare al Ceahlăului.

Astra Giurgiu a intrat pe fir

Aflat pe lista de achiziţii a mai multor echipe din Liga I şi promovat cu fiecare ocazie de fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, Andrei Marc ar fi putut ajunge la Steaua în vara trecută. Gheorghe Ştefan spune că cei din Ghencea l-au vrut pe internaţionalul de tineret, dar că aceştia l-au preferat în cele din urmă pe Varela, de la Vaslui.

Şi cu Steaua am avut o discuţie în vară, dar ei l-au preferat pe Varela. Miriuță mi-a spus că Marc e monitorizat de Reghecampf, pentru că ei doi erau prieteni, dar atât. N-a venit nimeni de la Steaua cu vreo ofertă concretă”, a mai spus Ştefan.

Marc a fost în discuţii şi pentru un transfer la CFR Cluj, după numirea lui Vasile Miriuţă pe banca ardelenilor, dar aceştia s-au speriat de preţul fixat de președintele de onoare al Ceahlăului.

Dinu Gheorghe presedintele Astrei

Liderul Ligii I Astra Giurgiu a intrat pe fir, după ce patronul Ioan Nicolae a declanșat o campanie de transferuri fără precedent, în tentativa lui de a cuceri pentru prima oară în istoria clubului, titlul de campion național. Rând, pe rând, președintele Dinu Gheorghe i-a achiziționat pe Iorga (de la Oţelul Galați), Alibec (Milano), Ioniţă II (Rapid) şi Papp (împrumutat de la Chievo). “Astra s-a interesat de Marc, eu am cerut un milion de euro plus 50% dintr-un viitor transfer, dar preţul li s-a părut prea mare. În doi, trei ani poate să joace la naţională”, a precizat Gheorghe Ștefan.

Negocierile cu Ioan Nicolae au continuat, iar președintele Dinu Gheorghe a dezvăluit că ”vom mai aduce încă un jucător de 20 de ani, tot component al naţionalei de tineret. În clipa de faţă, singurul nostru jucător de peste 30 de ani e Dani Coman. Mai urmărim în continuare jucători, nu ne grăbim”, a spus Dinu Gheorghe. Jucătorul de 20 de ani, component al naționalei de tineret este Andrei Marc, iar acest aspect nu a fost negat de Gheorghe Ștefan.

Domnul Niculae îl vrea pe Marc la Astra. Noi am cerut 700.000 de euro plus TVA şi 50% dintr-un eventual transfer. Aştept zilele următoare un răspuns din partea dumnealui”, a declarat preşedintele de onoare de la FC Ceahlăul.

Transferul la Astra poate rezolva problema datoriilor

Andrei Marc a evoluat în ambele partide din Croația, pierdute de Ceahlăul, cu 1-4 și 2-3, dar, numai la prima partidă a fost folosit titular. În meciul cu amatorii de la Novigrad, a intrat după pauză, intenția fiind clară de a nu se accidenta, deoarece, teoretic, Andrei poate pleca oricând după ce înțelegerea va fi perfectată, în cantonamentul Astrei, de la Campoamor. Conform datelor publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală pe site-ul instituției, la sfârșitul anului trecut, FC Ceahlăul SA avea obligații restante la bugetul de stat în valoare de 1.180.761 lei, obligații ce o situau pe locul 4, în topul echipelor din prima ligă. Suma este compusă din: 372.307 lei, reprezentând TVA, 89.553 lei, impozit pe salarii, 606.308 lei, alte impozite și taxe, 112.593 lei, dobânzi și penalități, pentru care clubul FC Ceahlăul SA a intrat în procedură de plată reeșalonată a datoriilor. Un calcul simplu, arată că 700.000 de euro, este echivalentul a 3.150.000 lei, ceea ce înseamnă achitarea datoriilor la stat și un rest pentru achiziția belgianului Ntambwe, aflat actualmente în probe, un mijlocaș defensiv în vârstă de 21 de ani, care ar acoperi plecarea lui Andrei Marc, plecare ce ar duce la titularizarea în linia defensivă a lui Alexandru Ichim.

Marc nu mai crede în transferuri

”Mi-am luat gândul de la orice transfer. Vreau să fac meciuri bune la Ceahlăul până în vară, iar atunci să fiu mai valoros ca acum”, a precizat Andrei Marc, care nu mai crede că va pleca la vreo echipă de top din Liga I în această iarnă. Fundașul pietrenilor continuă pregătirea cu lotul antrenat de Marian Bondrea, Costel Ilie, Mihai Ionescu și Radu Lefter.

În toamnă, fostul preşedinte LPF, Dumitru Dragomir, îl considera pe Andrei Marc printre cei mai promiţători fundaşi din Liga I şi înlocuitorul perfect pentru Chiricheş la Steaua. “Ştiu un fundaş (n.r. – Andrei Marc) la Piatra Neamţ, care va fi la fel de mare ca Vlad Chiricheş. Un tânăr de 20 de ani, care va ajunge printre cei mai tari din România şi din Europa”, spunea Dragomir în septembrie. 37 de meciuri are Andrei Marc pentru Ceahlăul în Liga I, reuşind să marcheze două goluri.

Cristi SOROCEANU