0:00

Mara Calista, deputat PNL: „Ne protejăm copiii!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNe protejăm copiii! Astăzi am votat pentru adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală prin care se ridică vârsta consimţământului sexual şi se incrimnează distinct infracţiunea de viol săvârşită asupra unui minor, precum și cea de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor și infracțiunea constând în determinarea sau înlesnirea întreținerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante și pedepse proporționale.

Cele mai importante modificări:

“Violul săvârşit asupra unui minor

”(1) Raportul sexual (…) comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Fapta prevăzută la alin.(1), comisă de un major cu un minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a – și exprima voința sau profitând de această stare se pedepsește cu închisoarea de la 8 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Raportul sexual (…) de către un minor cu un alt minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Detalii aici.

Da, trebuie să ne protejăm copiii, să le oferim informațiile necesare pentru a-și apăra intimitatea, corpul, inocența!

Totodată, această lege sper că va regla situația de fapt, care în prezent, este revoltătoare:

”Aproape 70% din dosarele soluționate în 2022 privind infracțiunea de Act sexual cu un minor n-au fost trimise în judecată”.

Totodată, potrivit datelor statistice comunicate de parchete, în anul 2022 au fost soluționate 2.125 de cauze privind infracțiunea de Act sexual cu un minor, dintre care 222 cu propunere de renunțare la urmărire penală, 1.240 prin clasare, iar restul prin trimitere în judecată. Rezultă că aproape 70% dintre dosare au fost considerate de procurori ca neîndeplinind condițiile legale pentru trimiterea în judecată. La finalul anului 2022, 4.445 de dosare privind această infracțiune încă așteptau sau fie soluționate de către procurori”.

Detalii aici.

Mara Calista, deputat PNL

Articolul precedentMilitarii ISU Neamț au dominat competiția “Scări pe Toaca“
Articolul următorȘeful AJVPS Neamț, sătul de libertate limitată
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.