Dan Gavril

Înfrângerile voleibaliștilor de la VCM-LPS Piatra Neamț, din tur, cu Arcada Galați și Unirea Dej i-au lăsat un gust amar profesorului Dan Gavril. Tehnicianul, care este și antrenorul naționalei masculine de seniori este mâhnit și de faptul că reprezentanții FRV încă nu au planificat o ședință de analiză a evoluției pe care tricolorii au avut-o la turneul de calificare la Campionatul Mondial. “Singurul lucru bun făcut de forul de resort este înscrierea României în Liga Europeană, însă de aceste meciuri internaționale tricolorii ar fi avut mai multă nevoie anul trecut”, spune Dan Gavril. Voleibaliștii de la VCM-LPS Piatra Neamț vor relua campionatul pe 18 ianuarie, cu un meci în deplasare la Phoenix Şimleu Silvaniei.

– Ați reluat pregătirea rapid, pe 3 ianuarie.

– Da. Nu există nicio modificare în ceea ce privește componența lotului. Lucrăm tot cu jucători pe care-i știți, unii cu mai multă experiență sportivă, alții cu mai puțină. Sper să reușesc să-i aduc la un nivel bun în așa fel încât să putem aborda meciurile viitoare cu victorii care să ne avantajeze în ceea ce privește ordinea în clasament. Va fi foarte difil, deja echipele s-au întărit în această pauză competițională. Sperăm să reușim s-o scoatem la capăt, să terminăm și actualul sezon în condiții bune.

– Ați întâmpinat multe greutăți în tur, după ce în vară ați fost nevoit să inițiați un amplu proces de întinerire a echipei.

– Mi-aș fi dorit ca la această vârstă, la experiența și rezultatele pe care le am, să fi stat liniștit pe margine și să pot trimite în teren voleibaliști crescuți la Piatra Neamț și să fim noi cei care hotărâm soarta campionatului. Lucrurile nu au stat deloc așa și atunci a trebuit vrând-nevrând să întinerim lotul și să creștem alți jucători până vor căpăta și aceștia experiență și își vor căuta alte drumuri în țară ori străinătate.

– Au fost unele înfrângeri greu de “digerat” în tur.

– Nu mă așteptam la acea înfrângere cu echipa nou-promovată, Arcada Galați aici, la Piatra Neamț. Parcă au fost două meciuri într- unul singur. Conducând cu 2-1 la seturi mă așteptam să punem stăpânire pe joc și să câștigăm partida. Or, nu a fost așa. Am făcut un joc foarte bun cu Unirea Dej, vreo câțiva jucători chiar mi-au plăcut pentru că au respectat foarte bine sarcinile de joc. Ne-am dorit foarte mult să câștigăm și n-am fost departe să ne impunem, dar în acest meci experiența și-a spus cuvântul și am reușit numai două seturi să ne adjudecăm. Chiar dacă suporterii ne-au cântat “La Mulți Ani!” nu prea mi-a trecut amărăciunea pentru că aș fi vrut să le ofer o victorie de sărbători.

– Ce va fi în următoarea parte a campionatului?

– Vor urma etape foarte dificile. Vom pleca la Şimleu Silvaniei unde suntem așteptați ca “pâinea caldă” pentru că și ei au nevoie de puncte. Venim acasă și avem un meci foarte greu în compania echipei din Baia Mare. Mai vin la Piatra Neamț, Tomis Constanța, SCM Craiova, deci ne vor aștepta niște încleștări pe viață și pe moarte. Sper că vom reuși să mai rezolvăm din problemele care țin de omogenitatea lotului și de evoluția bună din timpul meciului.

– Despre echipa națională ce ne puteți spune?

– Nu pot să vă spun multe lucruri despre națională. Mă așteptam să purtăm o discuție cu cei care conduc destinele voleiului românesc, să facem o mică analiză: cum a funcționat pregătirea cât am lucrat eu cu tricolorii, ce rezultate sunt în urma acestei pregătiri. Nu am discutat nimic. Problemele de fond, majore, nu sunt rezolvate și atunci nu știu cum o să fie. Nu avem la națională nicio acțiune mai importantă în perioada următoare. Ceea ce am solicitat eu anul trecut, să jucăm în Liga Europeană, anul acesta văd că s-a întâmplat, însă aveam nevoie de aceste meciuri în mod deosebit atunci când au fost calificările pentru Campionatele Mondiale. La nivel de țară, din păcate, în 2013, n-am reușit să facem două competiții pentru echipa națională, ca să nu mergem “goi” la acest turneu de calificare și asta este o amărăciune foarte mare pentru mine.

Ana MOISE