pietricica turism

remorca lemne

Cine a crezut că se va tăia răul de la rădăcină odată cu dosarele penale întocmite pe jafurile din pădurile Grinţieşului, s-a înşelat. Obiceiurile vechi pier greu, aşa că „mafia lemnului” încă respiră în zonă. O acţiune organizată de poliţişti, în week-end, tocmai în ideea de a verifica legalitatea transporturilor de material lemnos, a demonstrat că lucrurile merg mai departe după aceleaşi principii, poate la parametri mai reduşi.

În seara de 17 octombrie, poliţiştilor din Ceahlău le-a atras atenţia un camion cu remorcă, încărcat cu cherestea, aflat într-o parcare.

„În urma verificărilor efectuate de poliţişti şi inginerii silvici, s-a stabilit că autovehiculul era încărcat cu 39,47 mc cherestea răşinoase, iar la data de 17.10.2014, în jurul orei 19, o societate din Grinţieş, a expediat materialul lemnos cu autovehiculul depistat, fără a emite documente de transport”, a adeclarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „Totodată s-a constatat că ulterior expedierii, la ora 21.30, a fost emis un aviz de însoţire secundar, respectiv după identificarea transportului de către organele de poliţie. Administratorul societății a fost sancționat contravențional cu amendă de 2.000 lei, conform art.19 din Legea 171/2010, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. A fost luată măsura confiscării cantităţii de 39,47 mc cherestea, în valoare de circa 24.000 lei, fiind predată în custodia Ocolului Silvic Poiana Teiului”.

Nu doar poliţiştii din Ceahlău au făcut „descoperiri”, ci şi cei de la Secţia Rurală Sagna, care au depistat în trafic o autoutilitară condusă de un bărbat de 44 de ani din Pipirig. În maşină era cherestea (2,6 mc), dar şoferul nu avea aviz de însoţire. Sâmbătă, între localităţile Bâra şi Sagna, a fost tras pe dreapta un ieșean de 55 de ani, care transporta 2,20 mc lemn de foc, tot fără aviz de însoţire. În aceeași zi, pe DJ 280, în localitatea Bâra, a fost depistat un bucureștean de 38 de ani, care transporta cu o autoutilitară 1,80 mc de material lemnos, tot fără aviz, că aşa se poartă în partea locului. Toți cei 3 conducători auto au fost sancționați cu amendă de 2.000 de lei, iar lemnul le-a fost confiscat.

Sâmbătă seara, polițiștii de la Grinţieş, împreună cu lucrătorii de la Ocolul Silvic Poiana Teiului, au depistat pe DN 15, un tractor care transporta 2,29 mc de lemn – esență răşinoase, pentru care conducătorul auto, un tânăr de 28 de ani, nu avea aviz de însoţire ori documente comunitare echivalente acestora. Bomboana pe colivă a fost alta: tânărul nu deţine permis de conducere. Lemnul, în valoare de 800 de lei, a fost confiscat, şoferul a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că nu avea acte pentru marfă şi i s-a întocmit dosar penal pentru conducere fără permis. (C. MIRCEA)