vaccinare_resizeMinisterul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc și o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională.

În acest sens, OMS și specialiștii structurilor de sănătate publică reiterează necesitatea vaccinării obligatorii a persoanelor care călătoresc spre Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatorială, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Pakistan, Siria, Somalia și Ucraina. Pentru cetățenii români care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, arată MAE într-un comunicat de presă.

Totodată, precizează sursa citată, este obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan, Pakistan și Somalia. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul țărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio.

În caz contrar, atrage atenția MAE, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective care solicită viza pentru România li se va solicita certificatul de vaccinări internaționale, în care este înregistrată efectuarea vaccinării. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

În prezent, nu se solicită vaccinarea obligatorie a cetățenilor din Ucraina care călătoresc spre România sau alte țări.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația de mobil “Călătorește în siguranță”, care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ”Un SMS îți poate salva viața!”. (ZCH NEWS)

Articolul precedentACTUALIZARE Circulaţie reluată pe DN2 Adjud – Bacău Accident cu 6 maşini
Articolul următorDelegaţie olandeză la CJ Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.