Acasă ACTUALITATE Luptă sindicală: peste 5000 de procese pentru drepturile bănești ale profesorilor!

Luptă sindicală: peste 5000 de procese pentru drepturile bănești ale profesorilor!

0:00

Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Neamţ a pregătit câteva mii de dosare și a depus, deja, o parte dintre acestea la Tribunalul Neamţ. Miza este acordarea unor drepturi băneşti cadrelor didactice nedreptățite prin defectuoasa aplicare a legislaţiei, prin modificări legislative la legea  salarizării unitare în sistemul bugetar, după cum susține Gabriel Ploscă, liderul SLÎ Neamț.

Un prim aspect se referă la sporul de vechime, care se acordă acum pentru maxim 25 de ani, faţă de peste 40 de ani cum era anterior. Astfel, angajaţii din învăţământ cu o vechime mai mare au pierdut bani, pe care Sindicatul vrea să îi recupereze cu ajutorul instanței. Sunt pregătite peste 1.000 de dosare pe această speţă și o parte au fost înregistrate pe rolul tribunalului.

Luptă sindicală: peste 5000 de procese pentru drepturile bănești ale profesorilor!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Dându-şi seama că se face o mare nedreptate, au emis HG 38, prin care se spunea că vechile tranşe de vechime se aplică în continuare. Aceasta s-a aplicat până la 1 septembrie 2018, după care EDUSAL-ul a fost modificat după bunul plac al unora din minister. Astfel, din nou, nu s-au mai aplicat aceste tranşe şi au adus prejudicii salariale colegilor noştri“, explică prof. Gabriel Ploscă, preşedintele SLI Neamţ. “Noi mergem în instanţă pentru aceste drepturi, pentru cei care au fost încadraţi greşit. Vorbim despre peste 1.000 de astfel de cazuri. După câte se vorbeşte, au ajuns la concluzia, finalmente, că este o mare nedreptate şi s-ar putea reveni la aplicarea HG 38. Chiar dacă va fi aşa noi avem de recuperat sume de bani din ultimii 3 ani, cel puţin“.

Mai multe dosare, peste 5.000, sunt pentru drepturi băneşti referitoare la acordarea gradaţiei de merit și pentru cei care lucrează în şcolile speciale, pentru contabilii şefi, pentru profesori care predau în simultan, cele mai multe dintre ele fiind pentru anumite drepturi salariale ale diriginților. Aceste drepturi salariale au fost calculate în mod eronat, spun sindicaliştii,  atunci când raportarea s-a făcut la salariile din anul 2016 şi abia de la 1 iulie anul acesta raportarea s-a făcut corect, la salariul în plată.

„Este ceva premeditat, această bătaie de joc şi acest furtişag, pentru că, astfel, au furat sume mici, dar de la mai multe persoane. Şi nu mă refer la un guvern anume, ci la toţi guvernanţii de până acum. Toţi au furat şi au minţit. Cei 6% din PIB nu se aplică. Minciuna este cu atât mai mare cu cât demagogia lor este mai mare. Când este vorba despre finanţarea concretă, educaţia este pe ultimul plan. Se doreşte în continuare ca educaţia să fie subfinanţată, iar poporul român să nu aibă acces la informaţii pentru a fi mai uşor de manipulat“, a conchis Gabriel Ploscă, preşedintele SLI Neamţ.

Situaţia este aceeaşi în întreaga ţară. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra celor două speţe, dându-le dreptate sindicaliştilor din învăţământ. Totuşi, aceştia trebuie să apeleze la instanţă pentru a obţine banii pierduţi astfel de colegii lor.

Angela Croitoru

Exit mobile version