ACTUALIZARE: “Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, „directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.” (art. 257, alin. 4) Este singura interdicţie de acest gen care vizează cumularea de către un cadru didactic a funcţiilor de conducere (politică şi administrativă) în învăţământul preuniversitar.

Evident, ca principiu general, sunt interzise, de asemenea, activităţile politice în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, indiferent de persoana care intenţionează să le desfăşoare sau de poziţia pe care aceasta o ocupă. (art. 7, alin. 1)

BIROUL DE COMUNICARE
MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE ŞI CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE
BUCUREŞTI, ROMÂNIA”

*****

ŞTIRE INIŢIALĂ: După ce directoarea de la CN ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț, prof. Luminița Vârlan, a demisionat, pentru a îmbrățișa funcția de președinte al PSD Piatra-Neamț, acum, în Neamț încă un caz asemănător apare în atenția opiniei publice. Este vorba despre numirea Florentinei Moise-Vasiliu, directoarea Casei Corpului Didactic Neamț, în funcția de președinte interimar al UNPR Neamț. Dacă în primul caz starea de incompatibilitate era evidentă, în cea de-a doua situație, prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț, a declarat că lucrurile sunt diferite. Potrivit reprezentanților învățământului nemțean, Moise-Vasiliu nu este în stare de incompatibilitate și, în concluzie, aceasta nu este nevoită de prevederile legale să renunțe la una dintre cele două funcții pe care le ocupă în prezent.

florentina moise vasiliu (3)Doamna Florentina Moise-Vasiliu este inspector școlar adjunct , director CCD. Ea face parte din personalul contractual. Nu este funcționar public. În aceste condiții, nefiind funcționar public, nu intră în stare de incompatibilitate, în raport cu funcția politică și cea administrativă, diferit față de directorii de școli care, conform Legii 1/2011, ar fi în incompatibilitate. Nu are nicio problemă, conform legii”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț.

Directoarea CCD a fost mai sumară în explicații, făcând trimitere, pentru mai multe detalii la „cei de la Inspectorat”.

Casa Corpului Didactic este unitate conexă. Nu are același statut cu școlile. Pentru mai multe informații luați legătura cu cei de la Inspectoratul Școlar”, a precizat Florentina Moise-Vasiliu, director al CCD Neamț.

Așadar, așa cum reiese din declarații, un director de școală, ce are statut de funcționar public, nu are dreptul de a ocupa, în același timp, și o funcție de conducere în politică, dar un inspector școlar general, general adjunct, director CCD, chiar dacă au contract semnat direct cu Ministerul Educației și reprezintă interesele învățământului și educației nu le este interzisă accederea pe „treptele” politicului. Vom reveni și cu răspunsul oficial al Ministerului Educației (M.T.)

Articolul precedentGALERIE FOTO 29 de monede de aur confiscate de poliţisti
Articolul următorApa în Neamţ se opreşte şi de la Iaşi! Vezi localităţile afectate!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.