Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț are un nou manager interimar. El se numește Liviu Negelschi și îl înlocuiește pe vechiul manager interimar numit, deloc coincidență, Liviu Negelschi!
Pe 7 ianuarie, am solicitat Consiliului Județean Neamț informații cu privire la expirarea mandatului vechiului Liviu Negelschi și cu privire la numirea unui nou manager interimar, că încă nu s-a organizat un concurs, cu restricții de participare bine aduse din condei. Răspunsul nu a venit decât pe 13 februarie, după-amiaza. Și demonstrează că există o largă deschidere spre informații și explicații în instituția județeană:
”Potrivit Dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ nr. 446/2016 mandatul de interimat al domnului Liviu Negelschi a expirat în data de 10.02.2017.
Prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ nr. 33/2017, domnul Liviu Negelschi a fost numit manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ începând cu data de 10 februarie 2017, până la ocuparea prin concurs a funcţiei de manager, cu respectarea prevederilor art. 177 din Legea nr. 95/2006, republicată, privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare”.
Noi am căutat prevederile art. 177 din legea 95/2006 și am constatat următoarele:
«Art. 177
(1) Consiliul de administraţie organizează concurs sau licitaţie publică, după caz, pentru selecţionarea managerului, respectiv a unei persoane juridice care să asigure managementul unităţii sanitare, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii sau, după caz, prin ordin al ministrului din ministerele cu reţea sanitară proprie şi, respectiv, prin act administrativ al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean, prin hotărârea senatului universităţii de medicină şi farmacie, după caz.
(2) Managerul este numit prin ordin al ministrului sănătăţii, al ministrului transporturilor sau, după caz, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean, după caz.
(3) Pentru spitalele din sistemul de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi autoritate judecătorească, funcţia de comandant/director general sau, după caz, de manager se ocupă de o persoană numită de conducătorul ministerului sau al instituţiei care are în structură spitalul, conform reglementărilor proprii adaptate la specificul prevederilor prezentului titlu.
(4) Selecţia managerului persoană juridică se efectuează prin licitaţie publică, conform dispoziţiilor legii achiziţiilor publice.
(5) Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a spitalelor publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii se numeşte prin ordin al ministrului sănătăţii, iar pentru ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, respectiv pentru autorităţile administraţiei publice locale prin act administrativ al ministrului de resort, al conducătorului instituţiei respective sau prin act administrativ al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean, după caz.
(6) Managerul interimar şi ceilalţi membri ai comitetului director interimar se numesc în condiţiile prevăzute la alin. (5), până la revocarea unilaterală din funcţie, dar nu mai mult de 6 luni.»
Recunoaștem cinstit că partea cu 6 luni n-am înțeles-o, dar suntem siguri că, undeva, se va găsi un text de lege, hotărâre de guvern, decizie a Curții Constituționale, care să spună că nu este abuz în serviciu să depășești cele 6 luni cu o altă prelungire. De aceea, zicem: noul manager interimar Liviu Negelschi va face mai mult și mai bine decât vechiul manager interimar Liviu Negelschi, dar, totuși, mult mai puțin decât viitorul manager cu concurs Liviu Negelschi.
Valentin BĂLĂNESCU