0:00

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat ieri, 12 ianuarie, Liturghia la Mănăstirea Războieni. La slujbă au participat mai mulți credincioși din județul Neamț și clerici. Alături de Mitropolitul Teofan au slujit părintele arhimandrit Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din județul Neamț, părintele Nicolae Axentioi, protopopul de Târgu Neamț, părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria și părintele Daniel Macovei, duhovnicul mănăstirii de maici de la Războieni. Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, exarhul le-a citit participanților rugăciunea cea mare de dezlegare, conform doxologia.ro.

Părintele Daniel Macovei a fost hirotesit protosinghel, la finalul slujbei, ca recunoaștere a lucrării sale dedicate Bisericii. Maica stavroforă Olimpiada Neagu, stareța Mănăstirii Războieni, a primit din partea Mitropolitului Teofan mai multe volume patristice. După slujbă, ÎPS Teofan a vizitat parohiile din satele Marginea, Valea Albă și Războieni.

Mănăstirea Războieni a fost ctitorită în anul 1496 de domnitorul Ștefan cel Mare, la 20 de ani de la Bătălia de la Valea Albă, întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în luptă. Este ridicată chiar pe osemintele vitejilor oșteni, care se odihnesc sub lespezile de piatră începând din naos și până la altar. Biserica „Sfinții Voievozi” din Războieni a funcționat ca biserică parohială până în anul 1734, când a fost înființată Mănăstirea Războieni, cu obște de călugări. În anul 1803, mitropolitul Veniamin Costachi a schimbat statutul mănăstirii, transformând-o în mănăstire de maici. Așezământul a fost desființat prin Decretul nr. 410/1959, iar biserica voievodală a devenit biserică de parohie. Maicile în vârstă au fost trimise la mănăstirile Agapia, Văratec și Slatina, iar cele tinere au fost scoase din monahism. Cu toate acestea, patru maici au rămas la Războieni, părăsind numai de formă veșmântul monahal. Cele mai multe chilii mănăstirești au fost demolate. După căderea regimului comunist, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1990. În prezent, așezarea monahală are o obște de 26 de monahii și surori. Aici funcționează ateliere de croitorie, sculptură, litografiere icoane, țesut covoare și tâmplărie. (C.I.)

Articolul precedentPestă porcină africană la mistreți confirmată într-un județ din Moldova
Articolul următorFum dens, vizibil de la câțiva kilometri, în incendiul de la Bâra