* el a primit, iniţial, avertisment şi apoi două amenzi de 1.000 de lei fiecare în luna iulie a acestui an, când a organizat de unul singur un protest în faţa Poliţiei Roman

Preşedintele filialei Neamţ a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie şi vicepreşedintele la nivel naţional al aceleiaşi organizaţii, Ioan Cănărău, cel mai cunoscut protestatar din sistem, a pierdut procesele cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ. Agentul a primit, iniţial, avertisment şi apoi două amenzi de 1.000 de lei fiecare în luna iulie a acestui an, când a organizat de unul singur un protest în faţa Poliţiei Roman.

Cănărău s-a îmbrăcat cu un tricou pe care scria “Demisia domnule comisar şef Dragoş Bălău”, îndemnul fiind rezultatul convingerilor personale despre şeful Poliţiei Roman, “vinovat” de tot felul de abuzuri comise inclusiv sau mai ales în perioada concediului de odihnă. De data asta, nemulţumirea liderului sindical a fost iscată de o întâmplare mai mult comică, petrecută pe 8 aprilie 2014, când doi indivizi beţi au făcut troacă de porci nu doar câţiva poliţişti locali, care s-au dovedit incapabili să-i potolească, ci şi un echipaj de poliţie naţională, chemat în sprijin, echipaj din care făcea parte şi distinsul Ioan Cănărău. Mare amator de spectacole, în loc să-i pună la punct pe indivizi, i-a filmat îndelung cu telefonul mobil cînd l-au făcut “zdreanţă” şi apoi a ţipat că nu s-a întocmit dosar penal de ultraj şi pentru el. N-a contat în niciun fel că Dragoş Bălău era în concediu în acea zi şi, după principiul “şeful este vinovat de greşelile subordonaţilor” a protestat împotriva lui. Ba chiar a declarat şi greva foamei vreo câteva ceasuri, că dădea bine la televizor. A pierdut din vedere cu totul faptul că sediul Poliţiei Roman este asimilat ca statut unei unităţi militare şi nu este permis oricui să facă circ într-o astfel de instituţie. Pe acest aspect s-a bazat atitudinea jandarmilor, care au decis să-l sancţioneze pe protestatar.

Ioan Cănărău a interpretat avertismentul şi cele două amenzi drept noi abuzuri şi le-a calificat ca fiind “contravenţii închipuite, care nu se regăsesc în niciun text de lege”, care i-au fost aplicate la ordinul comisarului şef Bălău. Liderul de sindicat a atacat în instanţă toate cele trei sancţiuni şi, la sfârşitul săptămânii trecute, a primit ultima sentinţă şi singura favorabilă. În primele două dosare instanţa a respins plângerile ca neîntemeiate, iar în ultimul a dispus înlocuirea amenzii cu avertisment, semn că încălcările legii n-au fost nicidecum “închipuite”. Însă nu-i exclus ca liderul SNAP să interpreteze hotărârile judecătoreşti ca fiind noi abuzuri sau “încercări de a-l reduce la tăcere”. Aşteptăm cu interes un protest cu bannere, tricouri şi pancarde în faţa Judecătoriei Roman. Să vezi atunci amenzi! (C. MIRCEA)

Articolul precedentConcurs de mesaje artistice
Articolul următorPrinşi la furat bucăţi de cale ferată