bicaz datina afisPe scena Casei de Cultură a orașului Bicaz, joi, 17 decembrie, cu prilejul festivalului obiceiurilor de iarnă pentru licee ”Datina”, vor urca elevi din tot județul. Astfel, înainte de concurs, reprezentanții Liceului ”Carol I”, cei care se ocupă de organizarea acestui eveniment, au anunțat participanții care doresc să demonstreze auditoriului că școlile încă mai păstrează obiceiurile, încă mai transmit cu mândrie mesajul colindelor de iarnă. De apreciat este, cu atât mai mult, efortul profesorilor coordonatori implicați în această activitate care au înțeles importanța păstrării valorilor autentice românești și au sădit în conștiința elevilor dragostea față de ceea ce este mai frumos și viu în moștenirea lăsată de înaintașii noștri.

La început, când am făcut anunțul pentru înscrierea participanților am fost puțin îngrijorați pentru că nu primeam niciun răspuns. Ușor, ușor liceele au început să-și arate interesul față de acest eveniment, aflat la prima ediție, și astfel suntem la momentul în care putem spune că avem din belșug ce să oferim publicului interesat”, a precizat prof. Rodica Iorga, directoarea Liceului ”Carol I” din Bicaz.

PARTICIPANŢI

Secțiunea soliști – colinde: Adriana Giulia Ciceu, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Sav” din Roman; Laura Știrbu, de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Piatra-Neamț; Elena Afloarei și Marius Toma, de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț; Maria Oniga și Alina Mârza, de la Liceul ”Carol I” Bicaz; Teodora Tănase și Bianca Dahon, de la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Borca. De asemenea, la această secțiune s-au înscris și elevi de la Liceele ”Petru Poni” din Roman și ”Auto” din Piatra-Neamț.

Secțiunea coruri – colinde: Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț; Corul ”Imperialii”, de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra-Neamț; Corul ”Toporașul”, de la CT ”Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț și Corul Ansamblului ”Izvorașul Borcutului”, de la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Borca.

Secțiunea obiceiuri: ”Izvorașul Borcutului”, de la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Borca; ”Arnăuții de la Topolița”, de la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” Târgu-Neamț; ”Floare de Colț”, de la Liceul „Carol I” Bicaz și ”Toporașul”, de la CT ”Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț. (M. TEODOROF)