Deputaţii Mugur Cozmanciuc şi Radu Surugiu, preşedinţii interimari ai PNL pe judeţ, respectiv Piatra Neamţ, s-au angajat, ieri, la un alt gen de abordare a spaţiului public prin intermediul mass-media. La conferinţa de presă le-au fost alături profesorii Liviu Brătescu (învingătorul-înfrânt al Elenei Udrea, din 2012, în colegiul electoral centrat pe Roman), Mihai Obreja (fost director la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, pregătit pentru candidatură la Primăria Piatra Neamţ) şi Gabriela Cumpănaru. S-au străduit să fie convingători prin deschiderea şi abordarea unor teme de interes. Faţă de alte întâlniri comparabile s-a remarcat dorinţa de a spune cât mai multe lucruri utile într-un timp rezonabil.
Legat de prioritatea naţională a partidului şi alianţei din care face parte, s-a reţinut proiectul „Iohannis îţi ascultă problemele”, care va fi dus din uşă în uşă (şi) cu sprijinul unei linii telefonice dedicate. Cozmanciuc a pledat pentru altfel de campanie politică pe această „cale dreaptă” (de la PL’93 citire – n.a.) pe care o urmează. Există dorinţa de a construi o campanie curată, a afirmat Surugiu, fără atacuri murdare. Interesant este că a accentuat respingerea mizeriilor adevărate şi inventate. Accentul a căzut pe mizeriile adevărate – sunt cele inventariate deja în contul lui Iohannis.
Într-o bună şi deopotrivă de surprinzătoare garnitură a atuurilor PNL de odinioară, deputatul sucevean Radu Surugiu (pietrean cu acte şi recomandări) a susţinut o pledoarie în favoarea mizei pe tineri, atât ca agenţi electorali, cât şi ca ţintă.
Tinerii s-au regăsit în alte câteva abordări, începând cu educaţia şi terminând cu regimul locuinţelor ANL. Pe partea de educaţie constructivă, oferta PNL porneşte de la un regim after-school intermediar deschis profesorilor, găzduit de o formă nouă a cluburilor liberale, ca să susţină pregătirea elevilor pentru toate genurile de evaluări şi examene. Grija actualului guvern faţă de Educaţie a fost desfiinţată. Momentul sensibil a fost reprezentat de campania cu microbuze şcolare. Părtaşi şi asociaţi cândva la o operaţiune similară, peneliştii au condamnat amploarea şi personalizarea politică a recentelor livrări. Pe vremea ministrului Cristian Adomniţei la Educaţie, spun ei, era oarece decenţă.
Fireşte, drama manaulalelor şcolare de debut n-a fost ocolită. A fost menţionată ideea unei afaceri naţionale, dar nu a fost dezvoltată dincolo de a cere demisia ministrului Pricopie. În Neamţ, însă, apasă inventarul a 20% din cele 250 de unităţi şcolare care nu au autorizaţie de funcţionare, potrivit spuselor unui lider PNL. Tot în contul Neamţului, profesorul Mihai Obreja a afirmat că are aroganţa de-a spune că ştie perfect problemele cu care se confruntă învăţământul românesc. Cât priveşte locuinţele şi intervenţia în legislaţia ANL legată de tineri, cu transformarea chiriei în rată la credit, subiectul abia începe.
Expunerile reunite au cuprins, fireşte, teme naţionale cunoscute, de la OUG de modificare a legiii pentru învăţâmânt la migraţie poltică. Într-un fel de prefinal, tânărul Surugiu a ţinut să acentueze că garantează porţi deschise la PNL pentru toţi purtătorii şi exponenţii de convingeri liberale. Ca final propriu-zis, pe lângă alte subiecte, preşedintele interimar Mugur Cozmanciuc a anunţat că judeţul Neamţ a contribuit cu 10.286 de semnături la zestrea depusă de Klaus Iohannis la Biroul Electoral Central în contul candidaturii la preşedinţei. Angajamentul judeţean era de 15.000, dar n-a ieşit.
Viorel COSMA
NASTERE USOARA