0:00

Leonard Cadăr poate acţiona din rândurile foștilor „inamici”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Proaspătul senator PSD, Leonard Cadăr, a avut o serie de nemulțumiri față de partidul din care, cu onor, acum face parte. Dânsul a criticat USL (deci şi PSD) că a pus în cârca românilor 100 de taxe şi impozite noi în doar 100 de zile de guvernare. Senatorul de Neamţ are acum posibilitatea de a corecta această deficienţă chiar din interior. Domnia-sa mai avea o supărare şi în privinţa Curţii de Conturi, pe care o considera inchiziţia mileniului III. Promitea Leonard Cadăr că va avea o iniţiativă legislativă pentru a pune Curtea de Conturi la locul ei. Acum că se află alături de învingători, probabil că îi va fi mult mai uşor. Pentru a vă lămuri şi dv. vă oferim în rândurile următoare cele mai recente poziţii parlamentare ale senatorului de Neamţ. (M.C.)

“Curtea de conturi – inchiziţia mileniului III”

Domnule preşedinte

Doamnelor şi domnilor senatori

Semnalez astăzi în faţa dumneavoastră o problemă delicată a statului român, neabordată în termeni corecţi în spaţiul public, şi mă refer la Curtea de Conturi. Acest organ inchizitor al Mileniului III, care îşi îndeplineşte ineficient sarcina de apărare a banului public este folosit mai degrabă de către interesele de grup ca organ de şantaj sau represiune politică, cu ţinte precis trasate.

În plus, lipsa unor specialişti în domeniile tehnice vizate controlului este determinantă pentru calitatea auditului, pentru că dacă din punct de vedere contabilo-economic au pregătirea necesară, la inginerie au o lipsă acută de cunoştinţe şi personal calificat. Unele dintre deciziile entităţilor economice cercetate nu sunt strict contabile, ci sunt decizii de management bazate pe soluţii tehnice, strategice. Pentru a face faţă acerbei concurenţe private, instituţiile care administrează fonduri publice trebuie să se ghideze mai puţin după preţul cel mai mic şi mai mult pe creşterea calităţii serviciului public. Unde am ajunge dacă am cumpăra mereu aţă chirurgicală chinezească sau am construi infrastructură doar cu cei care ne oferă întotdeauna preţul cel mai mic, pentru că lucrează cu materiale slab calitative iar muncitorii lor sunt mai mult sclavi decât angajaţi.

Iată de ce economiştii Curţii de Conturi n-ar trebui să măsoare totul cu aceeaşi ruletă contabilicească, neţinând seamă de soluţiile tehnice alese de proiectanţi cu experienţă şi explicate de ingineri practicanţi cunoscători ai mediului privat, pentru că această aroganţă birocratică ar putea îngropa în timp calitatea serviciului public ghidată doar de principiul celui mai mic preţ.

Tocmai din aceste motive, îmi voi lua angajamentul de a modifica printr-un proiect de lege modul de funcţionare al Curţii de Conturi astfel încât aceasta să nu mai acţioneze subiectiv, ci în cunoştinţă de cauză, prin aportul unui corp de specialişti/consultanţi tehnici din domeniul privat, astfel încât instituţiile publice să fie cu adevărat în slujba cetăţenilor şi a creşterii calităţii vieţii, şi nu sclavele tiraniei preţului cel mai mic.

26 iunie 2013, Senator de Neamţ, Leonard CADĂR

Leonard Cadăr poate acţiona din rândurile foștilor „inamici”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

100 de zile în Parlament sub USL, 100 de taxe şi impozite noi

Doamnelor şi domnilor senatori,

Constantin Brâncuşi spunea odată: “Lucrurile nu sunt greu de făcut, greu este să te pui în starea de a le face”. Cred că mulţi reprezentanţi ai puterii nu conştientizează faptul că săptămâna trecută s-au împlinit 100 de zile de activitate parlamentară, iar unele măsuri pe care aceştia le-au aplicat sunt în defavoarea românilor.

Vă invit să facem o retrospectivă a câtorva legi adoptate până la ora actuală şi să ne dăm seama dacă sunt sau nu deficitare şi lipsite de logică.

Avem o nouă perspectivă, avem şi un nou impozit agricol de 16%. Impozitul este

adresat fermierului care deţine mai mult de trei vaci, cultivă peste două hectare de pământ şi restul, după cum se detaliază în Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013.

În urma unor calcule simple, impozitul agricol, de fapt, se triplează. Efectele sunt

evidente şi imediate, preţurile din magazine la produsele agroalimentare vor creşte

proporţional cu această mărire.

Performanţa agricolă nu se face cu impozite mai mari, ci prin atragere de

investitori, fonduri europene, iar tocmai în această direcţie nu am văzut nimic din partea ministrului agriculturii. Ba, mai mult, era cât pe ce să îngroape industria laptelui cu alarme nefondate.

Sunt curios să văd dacă la europarlamentare o să aveţi tupeul de a umbla să

strângeţi voturile de la ţărani, în condiţiile în care le-aţi pus noi biruri, ca în trecutul fanariot.

Să trecem la sănătate.

Stimaţi colegi, suntem mai sănătoşi în 2013?

Puterea ne asigură că desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate centralizată de achiziţii publice aduce economii serioase la bugetul de stat.

Cum se împacă această filozofie cu principiul descentralizării şi subsidiarităţii promovat de domnul Dragnea de fiecare dată când apare pe la o televiziune? Înseamnă că Guvemul una spune şi alta face. Este necesar oare să vă mai amintesc de criza medicamentelor din spitale sau de copIata int-rodusă de la 1 aprilie?

De asemenea, s-a votat deunăzi taxa de timbru, conform căreia, prin formula nouă de calcul stabilită, cei care vor cumpăra maşini Euro 3 şi Euro 4 vor plăti mai mult, în schimb, cei care vor achiziţiona maşini Euro 1, Euro 2, non-euro, mai vechi şi mai poluante, vor plăti cu până la 90% mai puţin decât în vechea formulă.

Acest lucru nu mai respectă principiul “poluatorul plăteşte”, iar România va rămâne în continuare cimitirul auto al Europei. De asemenea, taxa aduce atingere dreptului la liberă circulaţie, dar şi celui de proprietate. Când impui o taxă atât de mare maşinilor de tip Euro 3 sau Euro 4, practic, primele modele de Logan, restricţionezi repunerea în circulatie a acestor maşini, adică îi descurajezi pe români să-şi mai vândă maşina şi asta aduce atingere unui drept din Constituţia României, şi anume dreptul de proprietate.

Dar acestea nu sunt singurele scumpiri anunţate de la 1 aprilie, pentru că dacă cele mari sunt publice, fiind semnalate de presă, sunt şi altele mici, dar multe, cărora presa încă nu le-a dat importanţă, dar cetăţeanul român o să le simtă cât de curând.

Să ne amintim că acum câteva săptămâni a trecut modificarea legii documentelor de identitate. Un paşaport biometric este valabil numai cinci ani şi va costa 270 de lei. De asemenea, suntem nevoiţi să ne schimbăm cărţile de identitate din cinci în cinci ani. Sunt scutiţi de la plată…

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu: Domnule senator, v-am rugat două minute şi jumătate, au trecut deja patru minute. Pregătiţi-vă să încheiaţi, vă rog frumos.

Domnul Leonard Cadăr: Stau astăzi în faţa dumneavoastră, a celor de la putere, şi vă întreb: unde este schimbarea favorabilă pe care aţi promis-o cu atâta convingere? De 100 de zile faceţi promisiuni de sute de kilometri de autostrăzi, de sute de noi locuri de muncă…

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu: Domnule senator, vă rog să încheiaţi.

Domnul Leonard Cadăr: Mulţumesc.

Extras din stenograma şedinţei Senatului României din 9 aprilie 2013

Articolul precedentTir cu arcul la Costişa
Articolul următorParcare de Jedi