0:00

Lege pentru Roșia Montană. Se pregăteşte Grinţieş?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* senatorul nemţean Ioan Chelaru a fost desemnat să facă parte din Comisia specială pentru Roșia Montană

* “Reglementarea legislativă nu va fi special pentru Roșia Montană”, a declarat parlamentarul nemţean

Senatorul Ioan Chelaru a fost din nou desemnat să facă parte dintr-o comisie care să rezolve o problemă spinoasă a țării. După comisia de modificare a Constituției, social-democratul romașcan este membru al Comisiei speciale pentru Roșia Montană sau, în termeni populari, Comisia Cianura. “Desemnarea mea mă onorează, dar în același timp mă obligă și mă responsabilizează. Din comisie fac parte membri care prin experiență au dat dovadă de echidistanță, imparțialitate și echilibru. Nu vrem să dăm naștere la interpretări, de aceea nici nu-mi voi exprima un punct de vedere personal. Am răbdare și am răbdarea să ascult toți factorii implicați. Săptămâna aceasta vom începe lucrările comisiei. Vom discuta cu miniștrii, cu reprezentanții societății civile și care se opun acestui proiect, iar două zile ne vom afla la Roșia Montană, pentru a discuta cu oamenii care doresc acest proiect, inclusiv cu reprezentanții firmei care deține licențele pentru a prelucra aurul. Firma deține licențele din 1999, iar până acum niciun Guvern nu a luat vreo poziție clară”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Parlamentarul explică clar faptul că proiectul inițial de lege emis de Guvern poate suferi modificări în urma discuțiilor: “Procedurile vor dura măcar o lună de zile. Mă bucur că din comisie fac parte oameni de bună credință, iar discuțiile nu sunt în interior deloc tensionate. Oricum, reglementarea legislativă nu va fi special pentru Roșia Montană. Vorbim de o legislație generală, absolut necesară”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Parlamentarul a declarat că, pentru Neamț – zona Grințieș – exploatarea zăcământului de uraniu – situația este una diferită, mai ales prin tehnologia ce urmează a fi folosită, diferită de cea de la Roșia Montană: Eu cred că se va reuși anul acesta realizarea proiectului și oferirea de locuri de muncă în domniul minier în această zonă. Din ce cunosc eu, tehnologia folosită nu ridică semne de întrebare asupra poluării mediului”.

Potrivit calendarului, Comisia urma ca ieri, să se întâlnească cu reprezentanți ai Ministerului Culturii și ONG-urilor, astăzi – cu reprezentanți ai Ministerului Mediului și ANRM, miercuri să se deplaseze la Roșia Montană, iar joi să discute cu reprezentanții protestatarilor.

Claudia MATEI

Articolul precedentFinanţarea UE nu aşteaptă regionalizarea
Articolul următorCalendar de vaccinări pentru elevi