Reținerea unui bărbat de 48 de ani, din Piatra-Neamț, a fost scopul unei acțiuni de amploare, pe care multă lume a avut ocazia s-o vadă și s-o fotografieze ieri, 6 noiembrie. Omul este implicat în cel puțin două povești, ambele penale, pe care anchetatorii urmează să le lămurească. Azi, 7 noiembrie, el a fost dus la Tribunalul Neamț, cu propunerea de arestare, dar instanța a decis să-l plaseze sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi județul Neamț și cu obligația de a nu lua legătura cu ceilalți suspecți din cauză.
Desfășurarea de forțe pe care a implicat-o operațiunea este uțor de dedus din comunicatul Direcției Generale Anticorupție: ”Miercuri, 6 noiembrie, ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Neamț, împreună cu lucrători ai Serviciilor Județene Anticorupție Brăila, Tulcea și Harghita, precum și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au efectuat 6 percheziții domiciliare, 2 percheziții ale unor autoturisme și corporale și au pus în aplicare un număr de 88 ordonanțe de ridicare a unor obiecte într-o cauză penală privind săvârșirea mai multor fapte de corupție și alte infracțiuni”.
Acuzațiile pentru care a fost reținut bărbatul, eliberat ulterior de instanță sub control judiciar totuși, adică având niște obligații clare, sunt trafic de influență, furt, deteriorarea fără drept a funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate și folosire de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea. Însă dosarul, care se pare că este deja voluminos, vizează extinderea cercetărilor și pentru furt calificat cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență – două fapte, cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite și modificarea funcționării echipamentului de contorizare a energiei electrice consumate.
Singura parte oarecum lămurită datează din luna iulie 2018, când bărbatul în cauză a cerut cuiva 150 de euro, cu promisiunea că-i face rost de permis de conducere. Evident, a motivat că-i treb uie banii pentru a-l mitui pe ofițerul examinator.
”Acest lucru nu a fost stabilit încă, se fac cercetări”, a declarat procurorul Marius Ianuș, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.
Cel mai probabil, având în vedere profilul personajului în cauză, nici banii n-au ajuns la vreun examinator, nici permisul la cel care a plătit și de aici a apărut acuzația de trafic de influență.
În privința furtului de energie electrică, povestea se anunță interesantă, cel puțin prin prisma beneficiarilor despre care se vorbește că sunt oameni cu o oarecare stare materială. Personajul în cauză ar fi reușit să facă niște racorduri direct la rețea, astfel încât să evite înregistrarea reală a consumului. Și doritori a găsit, deși nu neapărat din pătura socială pentru care factura reprezintă, cu adevărat, o problemă. Însă aici mai este de lucrat în cauză și procurorul Ianuș a declarat că, deocamdată, nu poate face niciun fel de declarații despre anchetă. Bănuim, însă, că există niște oameni care calculează, pe baza facturilor anterioare poveștii cu racordul direct, cam cât vor avea de plătit când furnizorul de energie va stabili prejudiciul.
Cristina MIRCEA