HANDBAL - ROMANIA - LITUANIA

De numele și renumele handbalistului Sandu Iacob se leagă prima participare în Champions League a legendarei FibrexNylon, dar și ultima participare a naționalei masculine la un turneu final, în Croația. Sandu Iacob a fost handbalistul ce a jucat în Germania, în cel mai puternic campionat din lume, la TuS N-Lubbecke. Recent, Iacob a luat parte la cursurile școlii de antrenori, pentru a prelua, în viitor, o echipă de copii. Căpitanul naționalei la Campionatul Mondial din 2009 vorbește despre primul meci din carieră contra celor de la Kiel, despre calificarea la un turneu final de campionat mondial, oferind o lecție de viață tinerilor handbaliști.

Steaua i-a rămas în suflet

Sandu Iacob a practicat fotbalul în copilărie, în paralel cu handbalul, dar, până la urmă, a optat pentru sportul cu mingea mică. ”Am făcut timp de trei luni în paralel handbal și fotbal. Mediul și satisfacția golului au fost lucrurile care m-au făcut să aleg handbalul în defavoarea fotbalului”, povestește Sandu Iacob. Deși este născut în Bacău, Clubul Sportiv Steaua are un loc aparte în cariera interului. ”Cu ajutorul oamenilor de acolo, Mihai Marinescu și Gheorghe Goran, mi-am făcut un drum în viață. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă nu era Steaua, pentru că la momentul respectiv era o echipă de tradiție și în permanență se investea, atât emoțional cât și material. A fost simplu să-mi continui drumul”, crede Sandu Iacob. Handbalistul spune că s-a simțit pentru prima oară în viață important la Steaua, deși nu juca foarte mult, iar primul trofeu câștigat în carieră, Cupa României (în 1997), a fost cucerit tot cu formația militară.

Transferul la Fibrex

Sandu Iacob s-a transferat la FibrexNylon la începutul sezonului 2002-2003, simțind că poate crește ca jucător. ”Era polul de putere în handbalul românesc la momentul respectiv, pentru că transferaseră cu un an înainte jucători marcanți în handbal și își doreau să intre în grupele Ligii Campionilor. Câștigaseră campionatul și au zis că mai au nevoie de un inter dreapta, pe lângă Tucanu. La rândul meu am făcut o alegere bună că am mers acolo, am reușit să obținem eventul, am îndeplinit și obiectivul de participare în Liga Campionilor, deci a fost și acolo un sezon foarte bun”, povestește Sandu Iacob. Prima experiență intercluburi, la nivel European, care i-a marcat existența, a fost duelul cu THV Kiel, în Liga Campionilor. La pauză, Fibrexul conducea cu 12-9 și 5.000 de oameni visau frumos în Sala ”Ioan Kunst Ghermănescu”, din capitală, la o surpriză. În partea a doua, însă, cu un ajutor și din partea arbitrilor, Kiel s-a impus cu 26-21. ”În Liga Campionilor am debutat într-un meci cu Kiel, aveam pulsul înainte de încălzire 160, emoțiile au fost foarte mari. La vremea respectivă, Kielul era, ca și acum, o forță, însă am crescut în handbal și acestea sunt momente de care îmi aduc aminte cu plăcere”, spune Iacob.

Din Elveţia în Bundesliga, via Constanța

După experiența trăită la Fibrex s-a transferat în străinătate, în campionatul elvețian, deși a avut de ales între Elveția și Franța. Sandu Iacob explică alegerea făcută: ”Atât la Steaua, cât și la Fibrex, a fost mult stres. Am vrut să încerc altceva. Percepția mea despre Occident era că oamenii aceia își fac treaba mult mai simplu, mult mai exact și mi-am dorit să văd cum e. Am avut de ales între Endingen, echipă din liga a doua a Elveției, și Dunkerque, din prima ligă a Franței. Am bănuit că și în Franța ar fi fost același nivel de stres și am zis că merg la amatori pentru că am nevoie de puțină relaxare mentală. Obosisem, poate era prea devreme, dar am zis să încerc. Am stat doi ani acolo, îmi prelungisem contractul pe încă trei, dar din cauza problemelor pe care le-au avut cu banii au fost nevoiți să renunțe la un străin”. Apoi a ajuns la HCM Constanța unde a avut un sezon bun, care l-a propulsat în Germania. Interul explică de ce Bundesliga este considerat cel mai puternic campionat din lume. ”Rezultatele echipei și forma mea din cupele europene cu HCM Constanța au atras atenția celor de la Lubbecke. Din punctul meu de vedere da, Bundesliga este cea mai tare ligă. Handbalul e foarte spectaculos, toată lumea e implicată, e o adevărată cultură pentru handbal în Germania și de la an la an mă tot uit la felul în care reușesc să păstreze nivelul de spectatori. Categoric le e simplu, economia țării e foarte puternică și au posibilități”, crede Sandu Iacob.

Căpitanul tricolorilor

În 2013 se împlinesc cinci ani de când Sandu Iacob își conducea tricolorii către CM din Croația. Pe banca tehnică era Aihan Omer, iar cel care s-a ocupat de destinul naționalei a fost Petre Paleu, omul care a clădit Fibrexul din Champions League (2002-2003) și care l-a vrut pe Sandu Iacob la Piatra Neamț. A fost un ”triunghi al Bermudelor” care a împins selecționata Muntenegrului în agonie și națiunea română în extaz. ”Toată energia negativă, toată frustrarea acumulată în anii în care nu ne-am calificat la competiții majore s-a transformat în energie pozitivă. Am reușit două meciuri foarte bune și e greu de descris în cuvinte bucuria pe care am simțit-o fiecare dintre noi în momentul calificării. Din punctul meu de vedere, câștigarea primului titlu, transferul în Elveția, transferul în Germania, toate trofeele câștigate au reprezentat momente frumoase, dar acesta parcă a fost cel mai frumos moment”, își amintește Iacob, cu nostalgie de bucuria momentului calificării la un turneu final de campionat mondial. Chiar dacă în Croația ”tricourile au fost prea strâmte pentru noi”, cum spunea Petre Paleu, șeful delegației tricolorilor, a fost o experiență de neuitat pentru generația din care a făcut parte și Sandu Iacob.

Vrea să antreneze copii

La 36 de ani, Sandu Iacob se gândește din nou la ceva inedit în handbal.  ”Îmi doresc să am o echipă de handbal la nivel de copii, iar prima generație pe care o voi lua va fi cea a fiului meu. Ăsta e un drum pe care vreau să merg. Dacă voi avea oferte să joc, voi continua, dacă nu, mă voi dedica înființării unei echipe de copii și acolo o să-mi continui activitatea”, mărturisește Sandu Iacob. Oricare ar fi echipa pe care o va antrena, îi dorim succes!

Sandu Florin Iacob (36 ani) – A evoluat pentru HC Bacău (1995-1996), Steaua București (1996-2002), FibrexNylon Săvinești (2002-2003), TV Endingen (2003-2005), HCM Constanța (2005-2006), TuS N-Lubbecke (2006-2007), Știința Bacău (2007-2010), Energia Pandurii Tg. Jiu (2010-2011), Știința Bacău (2011-2012), Potaissa Turda (2012-2013). Palmares: A câștigat Cupa României cu Steaua în 1997 și a reușit eventul de 4 ori în carieră: 2000 și 2001 cu Steaua, 2003 cu Fibrex și 2006 cu HCM Constanța. De asemenea, a evoluat în grupele Ligii Campionilor cu Fibrex în sezonul 2002-2003, a disputat o semifinală a Cupei Cupelor în 2006 cu HCM Constanța, iar în 2012 a luat titlul de vicecampion al României cu Știința Bacău. La echipa națională, Sandu Iacob a debutat în 1996, într-un meci cu Turcia din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 1997, câștigat de tricolori cu 29-18. A participat la un Campionat Mondial, cel din 2009, fiind căpitanul echipei la acel turneu din Croația.

Aihan Omer si Petre Paleu

Stefan Lovgren - Kiel - un adversar pentru Sandu Iacob

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentŞedinţă ATOP la Târgu Neamţ
Articolul următorSărbătoare în comuna Cordun: Sfințirea Clopotniței de la cimitir și a prăznicarului