Guvernul a adoptat un proiect de lege care le permite celor care doresc să-și continuie activitatea profesională până la vârsta de 70 de ani. Actul normativ se bazează pe opțiunea fiecărei persoane, nicidecum pe obligativitatea ca raporturile de muncă să fie încheiate la această vârstă. În acest fel, se stimulează valorificarea experienței profesionale a persoanelor de peste 65 de ani, persoane care se pot pensiona de drept.

Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani  sunt introduse o serie de reglementări speciale, dintre care, cea mai importantă este aceea că pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze, fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului/raportului de serviciu și intrarea în pensie.

Această măsură nu se aplică și în sectorul privat, acolo unde angajatorul are toată libertatea pentru a încheia contracte de muncă inclusiv cu persoane trecute de 65 de ani.

Înainte de a fi adoptat, proiectul de lege a parcurs toate etapele de consultări cu partenerii sociali, structurile asociative și alți actori ai societății civile. Toate propunerile și observațiile acestora se regăsesc în forma finală a proiectului de lege adoptat de Guvernul României.

Laurențiu Leoreanu

Vicepreședinte al Camerei Deputaților

Articolul precedentInvitație de participare a agenților economici din HoReCa la Piatra Food Fest
Articolul următorFoto. Camion cu bitum răsturnat la Botești, pe DN 2
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.