0:00

Lăsați-ne să ne facem treaba, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Am primit la redacţie comunicatul oficial de la Asociaţia „Sens Civic”. Chiar dacă respectiva asociaţie nu a considerat necesar să semneze un parteneriat cu grupul nostru de presă, şi din cadrul asociaţiei face parte activistul civic şi de partid Andrei Carabelea, noi publicăm acest material, rezervându-ne dreptul de a face mâine comentarii la obiect asupra sa.

La acțiunea de ecologizare desfășurată sâmbătă, 28 septembrie, în cadrul proiectului național „Let’s Do It, Romania”, au participat conform comunicărilor primite de la instituțiile și organizațiile implicate un număr de 9385 nemțeni care au strâns 6337 de saci adică peste 750 de tone de gunoaie. S-a înregistrat următoarea participare:

7542 elevi și profesori

1097 voluntari din instituții

297 voluntari din societăți comerciale

261 voluntari din ONG-uri

105 activiști de partid

50 asistați social

33 de voluntari negrupați – înregistrați la „Foișorul Voluntarilor” în ziua evenimentului (avem convingerea că în județ au fost mult mai numeroși cei care nu s-au înregistrat la punctele noastre)

Ne declarăm mulțumiți de participarea numeroasă înregistrată în acest an. Avem convingerea că la această acțiune au participat, peste 10.000 de voluntari fiindcă au fost mulți oameni de bine care au mers pe cont propriu, cu familiile, prietenii sau colegii, fără a se înregistra la punctele noastre. Participarea numeroasă demonstrează că nemțenii răspund pozitiv la apelurile benefice comunității. Am verificat situația ridicării sacilor strânși de voluntari și pentru a informa mai departe autoritățile competente. Mulțumim SC Autonom, partenerul nostru de cursă lungă, pentru mașina pusă la dispoziție cu tot cu combustibil pentru deplasările efectuate atât în faza de distribuire a materialelor cât și în scopul verificărilor ulterioare acțiunii de ecologizare. Mulțumim operatorilor și companiilor de gestionare a deșeurilor care au asigurat colectarea și depozitarea sacilor strânși în urma acțiunii de ecologizare. Un aport consistent în îndeplinirea obiectivelor noastre l-a adus coordonatorul din edițiile precedente, Andrei Corduneanu, care nu s-a despărțit de acest proiect ci s-a ocupat de zona Roman și ne-a oferit sprijinul său ori de câte ori l-am cerut ”, a declarat Gabriel Cojocariu.

Pentru o bună desfășurarea a acțiunii de ecologizare și pentru mobilizarea administrațiilor locale, la nivelul județului proiectul a beneficiat de sprijinul Prefecturii. „Este o acțiune binegândită care ar trebui să ne responsabilizeze pe toți atât să facem curățenie cât și să menținem mediul înconjurător curat și primitor. Este salutară această inițiativă și de aceea nu am ezitat atunci mi s-a propus susținerea acest proiect, pentru că asemenea acțiuni merită sprinjinul administrațiilor publice”, a subliniat George Lazăr, prefectul județului.

Peste 7000 dintre participanți au fost elevi însoțiți de cadre didactice ca urmare a parteneriatului cu Inspectoratul  Școlar al județului Neamț. „Apreciez faptul că în acest an mobilizarea școlilor s-a făcut mai bine, fapt care demonstrează dorința elevilor de participare în activități benefice pentru comunitate. Felicit cadrele didactice și copiii pentru implicare iar pe cei de la Asociația Sens Civic îi invit să mai ofere astfel de oportunități de voluntariat”, a susținut Eugen Vasiliu, inspector școlar educativ în cadrul ISJ Neamț.

„Consiliul Judeţean Neamţ, în calitate de beneficiar al proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Neamţ, din cadrul POS Mediu, Axa 2, proiect care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a protecţiei mediului în judeţul nostru, sprijină acţiunea de curățenie coordonată de organizaţia Sens Civic” a declarat, Elena Rusu, consilier superior în cadrul Consiliului Județean Neamț.

De asemenea Direcția Silvică Neamț a avut o participare numeroasă la acțiunea de curățenie. „La campania de ecologizare au participat 812 persoane dintre care 372, personal propriu și 440 de voluntari din cadrul cluburilor ecologiste, ONG-uri, familii sau elevi. Cu această ocazie s-au colectat 1654 de saci. Noi desfășurăm constant această activitate de ecologizare a fondului forestier, însă considerăm că ideal ar fi ca aceasta să nu mai fie necesară, iar spațiile naturale să nu mai fie invadate de gunoaie”, a precizat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al instituției. Prin prezența la această acțiune s-au mai remarcat ca voluntari 75 de jandarmi, personalul Parcului Național Ceahlău, Clubul Ecoturistic Gheorghe Iacomi. „De pe raza Parcului Național Ceahlău, cei aproximativ 160 de voluntari care au ecologizat traseele turistice și împrejurimile, au strâns o sută de saci de deșeuri lăsate de trecători certați cu ecologia. De remarcat a fost ospitalitatea cabanierilor care au oferit ceaiuri calde voluntarilor” a constatat Constantin Andraș, din partea Administrației Parcului Național Ceahlău. La două zile după acțiunea de ecologizare, Nicoleta Panoschi, director de imagine al Clubului Ecoturistic „Dr. Gheorghe Iacomi” ne-a mărturisit cu dezamăgire că „deși abia am curățat traseele Jgheabul cu Hotar, Lutu Roșu, Stânca Dochiei, mergând spre izvor, aflându-mă din nou pe Ceahlău astăzi (30 septembrie – n.r.), constat că sunt din nou foarte multe gunoaie, între care predomină dozele de bere. Este regretabil că cine poate urca cu o doză de bere plină nu este în stare să o ducă goală măcar până la primul sac de gunoi dacă este prea dificil să coboare cu ea. Ce ne-a bucurat a fost că am întâlnit numeroase familii cu copii echipate cu mănuși și saci, participând la această acțiune”.

Deși anul acesta nu a mai fost an electoral, acțiunea de ecologizare au remarcat implicat și oameni politici. Pe la punctul de înregistrare de la „Foișorul Voluntarilor” din Parcul Central a trecut Mihaela Stoica, deputat de Neamț, însoțită de fiul ei Sebi, care s-a alăturat unui grup de voluntari care au pornit către Cozla, considerând că „participarea la această acțiune este un lucru normal, ținând cont că îmi educ copilul să protejeze și să respecte mediul înconjurător”. De asemenea pe muntele Cozla au participat la acțiunea de ecologizare Aurelia Simionică și Adrian Grigoraș, viceprimarii municipiului Piatra Neamț însoțiți de douăzeci de salariați ai municipalității.

Dintre partidele politice s-a remarcat organizația județeană a PPDD care a participat în șapte localități diferite cu 105 membri care au strâns din zonele ecologizate 149 de saci. „Ca formațiune politică am considerat că este normal să participăm la această zi dedicată curațeniei, pentru că este o datorie și o obligație în același timp din partea noastră, să protejăm mediul înconjurător. Sperăm ca anul viitor să participe și mai mulți locuitori ai județului” a declarat Ștefan Ploscaru, reprezentantul PPDD.

Dintre societățile comerciale care s-au implicat cu voluntari amintim Compania Județeană Apa Serv și SC Troleibuzul SA.

Articolul precedentA crescut numărul studenților
Articolul următorTraseul alimentelor UE controlat de autorități