0:00

Complexul Muzeal Național Neamț sărbătorește Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, prin lansarea albumulului “De la ie la izvod. Cusături tradiționale din Fondul Elena Niță Ibrian”, realizat de Florentina Buzenschi. Este cea de-a șasea lucrare din colecția Patrimoniu Muzeal Nemțean, coordonată de dr. Ciprian-Dorin Nicola, care are ca scop promovarea colecțiilor pe care le deține instituția.

Lansare de carte la Muzeul de Artă Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Manifestarea încheie seria activităților dedicate centenarului Elenei Niță Ibrian (1921-2009), colaboratoarea Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, împătimită a artei populare și promotoare a bucătăriei fără foc. Datorită importantei donații pe care a făcut-o în anul 1986, colecția noastră s-a îmbogățit cu 180 piese „constând în covoare populare, carpete, tapiserii, ștergare, fețe de masă, costume populare” și „eșantioane cusături populare”, așa cum reiese din documentul încheiat cu donatarul (Complexul Muzeal Județean Neamț) reprezentat de doamna Elena Florescu, muzeograf la Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț“ precizează conducerea Complexului Muzeal Naţional Neamţ, într-un comunicat de presă.

Lucrarea, care va fi lansată vineri, 14 ianuarie, de la ora 16:00, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, conține, alături de un scurt istoric, câteva date biografice despre Elena Niță Ibrian și o prezentare a fondului ce îi poartă numele. Partea grafică cuprinde nu mai puţin de 50 de planșe realizate de donatoare după cămăși din Neamț, Suceava, Iași și Bacău, plus 350 de izvoade din aceleași zone. Fotograful Florin Ghimiș este autorul imaginilor și realizatorul tehnic. Albumul este dedicat etnografei dr. Elena Florescu, invitata de onoare a evenimentului, fondatoarea Muzeului de Etnografie Piatra-Neamț, și doamnei Doina Vieru, conservator în cadrul aceluiași muzeu, care – prin munca lor – au contribuit la apariția acestei lucrări. (A.C.)

Articolul precedentFOTO. Se circulă pe o singură bandă pe DN 2, în Horia
Articolul următorDouă evenimente de Ziua Culturii Naţionale la Casa de Cultură
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.