Cu două zile în avans, având în vedere că 3 aprilie cade în zi de duminică, astăzi, 1 aprilie, a avut loc festivitatea de Ziua Jandarmeriei, la sediul Prefecturii Neamţ. Ca de obicei, sala s-a umplut de uniforme albastre, ceea ce a trezit spiritul poetic al viceprimarului Vasile Popescu („Mă bucur să mă aflu în această mare bleu jandarm”), şi n-au lipsit oficialităţile, în frunte cu cele două doamne care conduc judeţul. După veşnicele probleme tehnice din ultimii ani, organizatorii au renunţat la filmuleţul de prezentare, dar pe un ecran au rulat totuşi câteva imagini din timpul acţiunilor jandarmilor, fără sonor. Manifestarea a avut momente emoţionante – au fost prezenţi mulţi din foştii comandanţi ai Jandarmeriei Neamţ, inclusiv proaspătul pensionar Sorin Gherman, care au primit diplome pentru întreaga activitate, dar s-a anunţat şi pensionarea colonelului Dan Mircea Trifan, prim adjunctul IJJ Neamţ, şi a criminalistului Romeo Manea, care de luni 4 aprilie, vor trece în rezervă. Dacă Romeo Manea a vorbit puţin, dar sigur pe el, deşi se vedea că este emoţionat, Dan Mircea Trifan a fost copleşit de moment şi a scăpat câteva lacrimi, în ciuda structurii sale aparent dure, de militar de carieră.

Tot ca în fiecare an au fost avansări înainte de termen, felicitări şi mulţumiri scrise, diplome şi cupe acordate câştigătorilor competiţiilor sportive. Fostul purtător de cuvânt al IJJ Neamţ, Cătălin Resmeriţă, care a condus întreaga festivitate, i-a botezat pe şeful Poliţiei Neamţ – Ioan Costel Tablan, în loc de Paul Costel Tablan, şi pe cel al Poliţiei locale, pe care l-a numit Eugen Parcu (Eugen Pancu, de fapt), şi a fost foarte simpatic când a spus că ar trebui ca IJJ Neamţ să nu mai organizeze campionat de minifotbal, pentru că în 10 ani, n-a luat niciodată locul I. Replica a venit de la colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, care le-a sugerat jandarmilor să preia modelul poliţiei şi să organizeze campionatul numai între structurile proprii, astfel ca diplomele şi cupele să rămână în vitrina lor. Comisarul şef Tablan n-a iertat înţepătura, dar a spus că, având în vedere diferenţa de vârstă dintre el şi colonelul Niţică, îşi păstrează replica pentru momentul pensionării şefului ISU. „Dacă veţi fi invitat”, a răspuns prompt Ioan Niţică. „Prin structurile de specialitate, noi intrăm şi acolo unde nu suntem invitaţi”, a punctat Paul Tablan.

Una peste alta, jandarmii chiar s-au simţit sărbătoriţi, li s-a mulţumit prin cuvântări libere (Emilia Arcan, de exemplu) sau prin discursuri scrise foarte bine (prefectul Niculina Dobrilă), au fost felicitaţi pentru modul în care-şi fac treaba, pentru faptul că reprezintă una dintre instituţiile aflate în topul încrederii românilor şi pentru onoarea cu care poartă haina militară.

Restul manifestărilor dedicaze Zilei Jandarmeriei vor avea loc în perioada 18-22 aprilie, în timpul săptămânii „Şcoala altfel”, când porţile IJJ Neamţ se vor deschide pentru 1500 de copii.

Ca recompensă pentru activitatea prestată au fost avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad:

  • în gradul de plutonier adjutant şef – plutonier major Ciorbea Vasile
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Diaconu Dorel
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Elisei George Daniel
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Filipescu Mihail
  • în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Pascăl Vasile

În anul ce-a trecut, de la ultima aniversare a Jandarmeriei Române, unul dintre colegii noştri s-a evidenţiat prin modul în care a înţeles să-şi facă datoria, atât în ţară, cât mai ales în misiunea internaţională pentru care a fost selectat.

Vorbim aici de plutonierul adjutant Petru Solomon, ce a făcut parte din cei 32 de jandarmi români care au organizat şi executat misiuni şi au contribuit la pregătirea cadrelor de poliţie afgană alături de militari americani, polonezi, finlandezi, etc. în perioada 21 ianuarie – 28 decembrie anul trecut, în Kabul – Afganistan.

Astfel, pentru modul exemplar de executare a serviciului şi pentru rezultatele obţinute, partenerii americani i-au acordat calificativul ,,excepţional” şi medalia ,,Army Commendation For Merit”, iar preşedintele Poloniei i-a conferit medalia “Steaua Afganistanului”.

De asemenea, militarul a fost avansat înainte de termen la gradul următor cu ocazia zilei de 1 decembrie.

Astăzi prin ordinul Inspectorului General Al JANDARMERIEI ROMÂNE a fost recompensat cu DISTINCŢIA DE SERVICIU PENTRU ÎNDEPLINIREA ÎN CONDIŢII DEOSEBITE A MISIUNILOR ÎNCREDINŢATE.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentDispărută în drum spre școală
Articolul următorPoliția județului Neamț face angajări – Înscrierile încep pe 4 aprilie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.