0:00

La un pas de tragedie: Mamă și trei copii intoxicați cu monoxid de carbon, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* printre cei intoxicați a fost și un sugar de 3 luni

* doi dintre copii au fost aproape de o dramă

* ISU Neamț recomandă verificarea sistemelor de încălzirea și achiziționarea de detectoare de fum

O mamă și cei trei copii ai acesteia, din localitatea Adjudeni, județul Neamț, au fost la un pas de a muri intoxicați cu monoxid de carbon. Potrivit Serviciul de Ambulanță Județean Neamț, marți, 1 octombrie, mama în vârstă de 37 de ani, împreună cu cei 3 copii ai ei, au fost preluați la ora 23 și transportați la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului din Roman. Mama și copiii cu vârste cuprinse între o lună și 14 ani au fost diagnosticați cu intoxicație cu monoxid de carbon. Doi dintre copii au rămas sub supravegherea medicilor. „Mama a fost supusă unui tratament cu oxigenoterapie timp de 40 de minute. Sugarul a avut o stare generală bună și nu a necesitat tratament medicamentos. Doi dintre copii au ajuns cu o formă medie de intoxicație, prezentând o stare generală de somnolență. Au beneficiat de oxigenoterapie, iar acum starea lor este una bună. Rămân în continuare sub supravegherea medicilor”, a declarat dr. Oana Onu, director medical al Spitalului Roman.

Statistici sumbre completate de incendii

Potrivit ISU, în județul Neamț, statistica incendiilor din perioada 2003-2012 arată că, anual, 6 oameni mor în incendii, 316 locuințe sunt afectate, 4 copii au decedat în incendii și 21 de copii au fost răniți din cauza incendiilor. Reprezentanții ISU Neamț atrag atenția asupra acestor cazuri care se pot înmulți odată cu instalarea sezonului rece. „Pentru a preîntâmpina astfel de cazuri, oamenii ar trebui să-și verifice sistemele de încălzire, să curețe coșurile sobelor, să aibă portiță la sobe, să pună tablă peste parchetul din apropierea sobelor. Nu în ultimul rând, părinții nu ar trebui să-și lase copiii nesupravegheați, iar pe timpul nopții este recomandat ca în sobe să nu mai ardă focul pentru a nu exista riscul de intoxicare cu monoxid de carbon”, a spus col. Ioan Nițică, inspector șef al ISU Neamț.

O nouă soluție propusă de ISU este aceea de instalare a detectoarelor de fum. La clădirile de locuit particulare se recomandă să se doteze cu detectoare de fum de tip autonom. Acestea pot funcţiona o durată mare de timp, de aproximativ 2 ani. „Recomandăm tuturor persoanelor să-și monteze în case detectoare de fum. Unul costă aproximativ 50 de lei. Nu este o investiție costisitoare dacă luăm în calcul faptul că ne poate salva viața. Am avut și o campanie în acest sens de prevenire a incendiilor”, a conchis col. Ioan Nițică.

Marian TEODOROF

Articolul precedentSenatorul Chelaru: “Nu mi s-a propus funcția de judecător la CCR”
Articolul următorBust Eminescu la Piatra Neamţ! Proiectul trebuie sprijinit de întreaga comunitate