0:00

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Piața Agroalimentară din Târgu Neamț a primit pe nemeritate, nu o spunem noi, ci prețurile, titulatura de cea mai scumpă piață din zonă. După o privire atentă la prețurile din Piața Târgu Neamț, comparativ cu celelalte din județ, îţi dai seama că aici este mult mai ieftin ca la Roman, de exemplu. Dacă la Târgu Neamț un kilogram de roşii costă și un leu, la Roman ajunge la 3,5 lei. Și acesta e doar un exemplu. Piața Târgu Neamț, stă prost din punctul de vedere al numărului de producători, așa cum stau mai toate piețele din țară. Producătorii sunt pe cale de dispariție. Ionel Ungurianu, directorul societății Civitas, care administrează Piața, a luat mai multe măsuri pentru atragerea de producători, inclusiv prin micșorarea taxelor la tarabe.

Și comercianții plâng câteodată!

Încă de la intrarea în Piața Agroalimentară te întâmpină un miros, logic, de legume. În stânga legume, în dreapta legume. Undeva pe margine, niște tarabe cu fructe. La câțiva metri, un comerciant se „strofoacă” să ademenească o doamnă, să cumpere de la el. „Haideți, doamnă, ce vă dăm? Avem tot ce doriți”, încercând să ofere o lecție de marketing. Mă apropii de unul dintre comercianți. „Merge , vânzarea?” Întreb. „Nu prea. Nu au oamenii bani. Nu se mai cumpără ca pe vremuri. Iar noi, nu ne vindem toată marfa pe care am dat bani. Nu sunt locuri de muncă, alții au rămas fără serviciu, puterea de cumpărare a scăzut. Cu greu facem față. Trăim și noi, de pe o zi pe alta. Dar în altă parte nu avem unde să ne ducem. Asta știm să facem, altă meserie nu știm”, mărturisește, cu o voce gravă, comerciantul. Încerc să mă apropii și de o pereche la vreo 35 de ani. „Cum vi se par prețurile, aici la Piață?” „Ca peste tot, dar presupun că e din cauza transportului. Își pun și ei adaos. Oricum, nu am observat nici un producător, ba mai mult, multe dintre legume sunt din import, inclusiv merele. E păcat, că s-a ajuns aici”, spune bărbatul, destul de dezamăgit.

„Piața noastră stă bine în ceea ce priveşte prețurile, comparativ cu alte piețe din județ. Iar aceste prețuri mici se datorează și reducerii de taxe la tarabe, care s-a realizat în perioada  1 ianuarie-1 decembrie 2012. În schimb, vânzările sunt slabe, oamenii nu prea mai au bani. Legat de problema producătorilor, noi am reamenajat tonetele destinate exclusiv acestor producători, prin crearea mai multor alei, care se evidențiază prin culoarea verde. Plus că pe mici producători nu-i taxăm, în special pe cei care vin dimineața, cu cireșe, zarzavat sau ciuperci. Încercăm pe cât posibil să-i încurajăm pe acești producători”, a declarat Ionel Ungurianu, șeful Civitas.

Iată prețurile la legume pe kilogram. Un kilogram de roșii a ajuns să se vândă și cu 1 leu ; castraveții – 1,50 lei; ardeii – între 3,50 și 4 lei; cartofi – 1,50 lei; vinete – între 3,50 și 4 lei; varză – între 1 și 1,50 lei; morcov – între 3 și 3,50 lei; ceapă uscată – între 2 și 2,50 lei; păstăi – 4 lei; usturoi – între 10 și 12 lei; dovlecei – între 3 și 3,50 lei, iar ciuperci – 10 lei pe kilogram.

Cea mai scumpă Piață din Moldova. Mit sau realitate!

Încerc să abordez alți cumpărători, sau pur și simplu, pe cei gură cască. „Vi se par prețurile mai mari aici, la Piață, comparativ cu alte piețe din județ sau din Moldova?” Întreb, un bărbat la vreo 40 de ani. „Nu. De exemplu, la piață în Iași, sunt cam aceleași prețuri. Însă, la alte produse, cum ar fi uleiul, e mult mai scump. În magazin iei o sticlă de ulei cu 6 lei, iar aici, o iei cu 7 sau 8 lei. Prețurile ar putea scădea, odată cu existența producătorilor. Atât. Altfel, nu vor scădea”, spune bărbatul. Merg mai departe și dau de o doamnă la vreo 50 de ani. „Sunt sau nu mari prețurile la piața din Târgu Neamț?” „Sunt mici, comparativ cu alte piețe. Dar, nu exagerat. Oricum, dacă va veni un magazin mare în oraș, așa cum se aude, cu siguranță comercianții de aici vor fi nevoiți să mai scadă din prețuri și mai mult”.

Trec de partea celelaltei tabere. A comercianților. Nici unul nu vrea să-și dea numele. Unii nu vor nici să răspundă. Doar unul se încumetă să vorbească. „Credeți că nouă ne place să stăm cu marfa pe tarabă și să nu o vindem. O putem vinde și la jumătate de preț, dar asta ar însemna ca noi să ieșim în pierdere, să nu ne scoatem nici banii pe care i-am băgat în marfă. E foarte greu, domnule. De unde luăm noi marfa, o luăm cu un preț și mai adaugăm noi transportul și ceva în plus. Că noi, trebuie să plătim și tarabele la piață, nu stăm aici gratuit. Mai dăm și taxe la stat. Iar producătorii nu vor veni îi piețe, nu pentru că nu vrem noi, ci pentru că nu le convine. Nu vor face față la cheltuieli. Preferă să le dea la angro și scapă de marfă”, mărturisește, destul de convingător, unul dintre comercianți. Îi urez vânzare bună și mă îndrept spre ieșire. Afară, forfota e și mai mare. Majoritatea dintre cei care vin în piață sunt gură cască.

Societatea Civitas va amenaja în perioada următoare și un spațiu pentru piața angro de legume-fructe, dar mai ales pentru comercianții de struguri pentru vin și pepeni. „În perspectivă, dorim să realizăm un proiect pe Ordonanța 28/2013 pentru construirea unui Complex Industrial multifuncțional în Piață. În spațiul dintre Bazar și terenul de la Petrom, fostul spațiu de butelii, am creat și o cale de acces comună, unde se vor muta module de pe aleea de acces principală din zona fostului sediu al Romtelecom”, a mai spus șeful Pieței.

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La pas prin Piața Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentSINAXAR – Sfinții Sfinţiţi Mucenici Pangratie şi Chiril. Sf. Mc. Andrei şi Prov – 9 iulie
Articolul următorRomanul, buget pe minus