papagalii fara bilet

O vorbă de pe surse, prin firu` roș care trece pe sub cracă la noi, zice cum că un onorabil dă la noi den urbe, dereftor prin felurite agenturi naționale, acuma rezident pe la asta cu sarea, s-o trezit cu deficit la materie primă și obiectu` muncii den motive dă export fără cap, coadă, da pă comisioane. Că cică `mnealui, mai milos cu originile și strămoșii dă peste Tisa și Dunăre, s-o apucat să le pună sare la bucate ceva mai `eftin decât merge târgu` și oamenii ăia n-o zis nu. O luat și mare lucru dacă nu o dat-o mai departe, ca să puie și ei o muratură pentru 2020. Acuma că omu` își ajută rubedeniile, nu avem a-i aduce sminteală, că așa-i frumos, să fii omenos, da` dacă se bășică oarece instituții, mare lucru să nu se lase cu dormeze dă lemn de fag, gamele cu ciorbă lungă până la genunchi, bașca mersu` piticului dă trei ori pă zi în folosu` comunității. Trăim, vedem.

 Acuma, că mai plouă, pe noi ne cam doare în bașcheți, că mergem pe sus din motive de pene folosite cu dichis, bașca avem gumari în dotare cu încălzire centrală. Și ne mai râdem pă noi de cum stă apa pe străzi, de să întreabă lumea când apare și gondolele că din alea cu tele în față sunt. Și asta n-ar fi nimica, da` flăcăii de la ăștia care asfaltează nu gândește. O zis șăfu` să puie asfalt? Asfalt o pus. Peste tot? Absolut, peste tot. Ș-o astupat și mândrețe de guri dă canal, că dacă ploua mai vârtos, chiar strada pă care vine dom` premare (nea Gigi, vânt din pupa, să trăiți) la servici, poate fi Canal Grande de Piatra, da` mai mic. Plus de asta, dom` premare fuge de apă, că-i udă și îngheață în bocanci, ceea ce ni să pare corect.  Acuma, doamna dereftor dă la Publiasfalt ar trebui să cumpere un detector dă găuri în asfalt, ca să nu-i apuce zelu` pe subordonați și să-ntoarcă pe dos bunătate de asfalt plătit de două ori, că nu s-o inventat gumarii off road. Corect?

 O scos cumătru` den rezerva pentru export un pet de juma la doi litre, evident dă dud sârbesc și cu ce trebe de smochini lânoase, că zice că-i cătrănit pă toată lumea. Și ne-am pus la judecat că de ce să bășică lumea că nu-i capitala la Chiatra, că regiunea nu-i superioară, că instituții … și câte mai sunt. Că, uite așa, dacă vrem o vorbă de taină cu șăfu` de la cejeu (dom` Culiță, să trăiț vârtos !), ` mnealui e la orașu` lui Vodă. Vrem cu dom` premare (nea Gigi, să te vedem în Cempions Lig !) și el tot la capitală. Da` stați că treaba-i molepsitoare. Și conu` Leo dă la Roman mai face naveta tot la capitală, că ușa la doamna Nuți e dășchisă, den motive dă colegi pentru municipiu și partid. Na! Acuma, noi ne-am apucat să învățăm pe de rost imnetele duios comandat de domnu` Harpa pentru orașul lui dânsu`, că numa` cu el am mai rămas și dacă toată șăfimea îi dusă la capitalie, e posibil să-l pună imn dă județ, să nu semene a județ fără stăpân și cu cu lumina aprinsă. Și mai știm că dacă insu` care nu merge la munte, vine muntele la el. Dar asta e valabilă la Mahomezi nu la Chiatra. Nu? Că doar nu vreț` să mergem și noi dupe sefi la capitală?! Eeeee….

Articolul precedentAna Pauker, prima femeie ministru din istoria lumii
Articolul următorVaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino