inselaciune pe stradaUn bărbat de 67 de ani din Agapia şi-a făcut rost de un dosar penal care îl va trimite după gratii, bașca 3 maşini de reparat, după nişte „întâmplări” din după-amiaza de 24 iunie. Fiind sărbătoare, omul s-a cinstit cu câteva păhărele la masa de prânz, s-a urcat la volanul autoutilitarei personale, a mers puţin, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a eşuat într-o parcare, unde – ghinion!- chiar era o maşină. Deşi ambele autovehicule s-au şifonat, omul nu s-a descurajat şi a plecat mai departe. Nu foarte departe, pentru că după numai vreo 300 de metri a intrat în altă maşină, de astă dată una care se afla în mers. Femeia de la volan n-a păţit nimic, în schimb autoturismul a fost avariat.

În urma evenimentului rutier soldat doar cu pagube materiale, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv ( până în 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), iar în urma verificărilor efectuate de polițiști s-a constatat că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „În cauză cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere, urmând a se stabili dacă bărbatul se face vinovat și de săvârșirea infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului, în urma stabilirii alcoolemiei”.

Pentru că nu există acţiune cu etilotestul în trafic în urma căreia să nu fie depistaţi şoferi beţi, poliţiştii au reluat recomandările preventive: „Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare! Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, evitând depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Nu fiţi victimele alcoolului! Nu vă urcaţi la volan în stare de ebrietate!”.

Cristina MIRCEA