0:00

Județul pare pregătit de iarnă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deși afară încă sunt temperaturi primăvăratice, Guvernul României, prin reprezentanții din teritoriu vrea să se asigure că venirea frigului și a zăpezii nu vor lua prin surprindere autoritățile locale. Potrivit datelor raportate în cadrul  videoconferinței cu prefecții, de luni, 21 octombrie, județul Neamț pare a fi pregătit în caz de viscol și drumuri înfundate. Datele din teritoriu, strânse de la factorii implicați în intervenții în caz de viscol, vor fi strânse și raportate mai departe la București numai de ISU, care va fi un centru de suport tehnic. Secția Drumuri Naționale are la dispoziție 9 din propriile utilaje pentru deszăpezire, la care se adaugă, începând cu 18 octombrie, alte 45 de utilaje asigurate prin contract cu CNADR Iași. Nici cu stocurile nu stau rău cei de la Secția Drumuri Naționale Neamț. Dacă vine zăpada, au în stoc, pentru început, nu mai puțin de 700 tone de nisip, 1.300 de tone de nisip amestecat cu sare și 7 tone de carburant.

”Cei de la Drumuri Județene vor licita trasee pe data de 28 octombrie și estimăm ca, până la începutul lunii noiembrie, dacă nu vor fi contestații, să se încheie și contractele cu firmele de deszăpezire deși există contractul cu Drupo, firma CJ, care are la dispoziție, din parcul propriu, 25 de utilaje, plus 1.300 de tone de nisip, 1.300 tone de material antiderapant, 50 de tone de sare și 1,5 tone de motorină. Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii în ceea ce privește planul operațional de deszăpezire știm deja că 34 de UAT-uri din Neamț au relații contractuale cu firme de deszăpezire, ceea ce înseamnă aproximativ 152 de utilaje, iar celelalte primării dețin propriile utilaje, în jur de 194. Încercăm să prioritizăm modul de acțiune și pentru asigurarea unui climat de normalitate în ceea ce privește intervenția E.ON în caz de avarie atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru unitățile de interes cum ar fi spitalele. Evaluăm de asemenea și spațiile de cazare în cazul în care rămân oameni înzăpeziți, iar primăriile trebuie să asigure spații pe timp de noapte persoanelor fără adăpost. De asemenea facem un fel de inventariere a persoanelor care fac dializă și a femeilor gravide care urmează să nască în perioada care urmează. Un lucru foarte important va fi acela că vom face demersurile necesare pe lângă CNADR să mai primim parazăpezi, pentru că în județul Neamț ar fi nevoie de 25 de km de parazăpezi, iar noi avem doar 2 km”, a precizat prefectul George Lazăr.

La următorul Colegiu Prefectural, preconizat a se desfășura în cursul acestei săptămâni, vor fi prezenți atât reprezentanții tuturor serviciilor deconcentrate, cât și primarii din cele 83 de unități teritorial-administrative din județ. Subiectul discuțiilor nu va fi altul decât detalierea planurilor de intervenție pentru sezonul rece 2013-2014. (I. CĂLIN)

Articolul precedentDeputat Marian Enache: Dezvoltarea economică a Văii Muntelui
Articolul următorAlexandru Donici – 148 de ani de la moarte. Fabulistul a trăit la Piatra Neamţ