Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă în perioada 1 august – 15 septembrie 2024, la programul de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO). Acest program are scopul de a consolida reziliența autorităților din Grecia în gestionarea incendiilor de pădure.
Primul grup român, compus din 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice, a plecat astăzi, 30 iulie, la Nea Makri, un oraș situat la est de Atena. Tehnica include 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 de litri, 1 cisternă de 30.000 de litri, 1 autospecială de stingere de mare capacitate de 10.000 de litri, 1 microbuz și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.
Din cadrul ISU Neamț, la această misiune participă opt membri din cadrul detașamentelor Piatra-Neamț, Roman și Târgu-Neamț cu o autospecială de stingere a incendiilor de pădure de 3000 litri:
- lt. Cepariu Alin ( comandantul Detașamentului Piatra-Neamț) va îndeplini funcţia de on site commander;
- sg. maj. Mateeș Cătălin (conducător autospeciale la Detașamentul Piatra-Neamț);
- plt.adj. Buruiană Cătălin (comandant echipaj la Detașamentul Piatra-Neamț);
- plt. maj. Cepariu Alexandru (comandant echipaj la Detașamentul Roman);
- plt. Bortoș Daniel (servant la Detașamentul Roman);
- sg. maj. Blehan Daniel (servant la Detașamentul Roman);
- soldat Moga Daniel (servant la Detașamentul Piatra-Neamț);
- soldat Solomia Iustinian ( servant la Detașamentul Târgu-Neamț).
Potrivit ISU Neamț: „Schimbarea efectivelor se va realiza în zilele de 16.08.2024 și 31.08.2024, urmând ca alte două serii a câte 40 de pompieri fiecare să înlocuiască personalul de lângă Atena.
Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă”.
Autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile și rucsacuri de prim ajutor, iar fiecare pompier va dispune de echipament individual de protecție. Scopul programului este reducerea timpului de răspuns în caz de incendiu de pădure, eficientizarea pregătirii modulelor de intervenție ale statelor membre și îmbunătățirea cooperării între forțele participante.
„Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni”, a declarat ISU Nemaț.
Programul de asistenţă, finanțat de UE, sprijină comunitățile elene afectate de incendiile devastatoare din ultimii ani. Parte a noii politici UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei, programul aduce echipaje din Bulgaria, Malta, Moldova și România în Grecia.
În verile din 2021, 2022 și 2023, incendii majore au distrus păduri în zona Atenei și pe insulele Evia și Rodos. Incendiile au fost gestionate cu ajutorul statelor europene, inclusiv România.
În baza programului DG ECHO din 2022 și 2023 și disponibilității de a sprijini și în 2024, IGSU a primit pe 15.05.2024 solicitarea de la autoritățile elene pentru pre-poziționarea de module specializate în stingerea incendiilor de pădure. Solicitarea a fost transmisă prin ERCC și CECIS.
Denisa POPA
VIDEO/FOTO: ISU Neamț