tribunal-neamt-02Curţile de Apel din Regiunea de Nord-Est (RNE) nu se numără printre cele care susţin “Memorandumul privind justiţia”. Până în dimineaţa de 14 septembrie, 5 curţi de apel semnaseră pentru acest document, potrivit portalului Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), dar printre acestea nu se numărau cele din Iaşi, Bacău sau Suceava.

Între semnatare se află 17 tribunale, din RNE fiind cele din Iaşi, Neamţ şi Vaslui. Nu dăduseră nici un semn referitor la memorandum instanţele judeţene din Suceava, Botoşani sau Bacău.

Aceeaşi sursă, portalul UNJR, mai anunţă că 44 de judecătorii au adoptat Memorandumul. Cap de afiş sunt toate cele 3 judecătorii din Neamţ (Bicaz, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ), la care se adaugă doar Judecătoria Bârlad (Vaslui), Judecătoria Moineşti (Bacău) şi Judecătoria Paşcani (Iaşi).

În cazul parchetelor, 3 parchete de pe lângă curţi de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale şi 14 parchete de pe lângă judecătorii au adoptat “Memorandumul privind justiţia”, anunţă UNJR. Din RNE au făcut acest pas doar cele două parchete din Iaşi, Parchetul din Hârlău (Iaşi) şi cel din Roman (Neamţ).

“Adoptarea Memorandumului în adunări generale este o primă măsura de protest, prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluţii pentru problemele cu care se confruntă sistemul judiciar şi afectează direct cetăţeanul ce se adresează instanţelor”, a spus judecător Dana Gârbovan, preşedinte UNJR, co-iniţiator al Memorandumului. (M. CONSTANTINESCU)