jucarii1Deschiderea expoziției „Jucării de ieri și de astăzi” de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț a adunat o sală plină de prichindei dornici să cunoască jucăriile de pe vremea părinților, dar și mulți adulți ce au vrut să-și revadă jucăriile copilăriei. Colecțiile Iulian și Ștefan Gorea au încântat elevii din cadrul Școlilor Gimnaziale nr. 2 și nr. 3 și deopotrivă, cadrele îndrumătoare și vizitatorii muzeului. În cadrul expoziției, jocurile și jucăriile, mașinuțele din tablă, faimosul autobuz ONT Carpați, păpușile Arădeanca și recuzita școlară din perioada anilor `70-`80 au stârnit interesul copiilor și, în același timp, au adus lacrimi de fericire în ochii „oamenilor mari”.

jucarii2„Sunt foarte frumoase păpușile. Aș vrea să o pot lua acasă, dar mi-a zis bunica că nu sunt de vânzare. Eu mă joc cu tableta acasă și pe telefon, dar parcă jucăriile din lemn și din tablă sunt mai frumoase”, a spus o fetiță de 10 ani, venită la expoziție cu bunica.

Iar dacă păpușile „Arădeanca” au fost pe placul fetițelor, motocicletele, mașinile din tablă și tancurile de jucărie au fost preferatele băieților.

Ceramistul Iulian Gorea a adunat împreună cu fiul său, în decurs de câțiva ani, de pe internet sau din târguri, jucării și jocuri din perioada copilăriei sale, iar acum le arată publicului pentru a da posibilitatea fiecăruia de a retrăi un moment de fericire creat de o jucărie anume, din anii `70-`80. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada iunie-iulie. Un material amplu despre subiect, în Mesagerul de Neamţ. (Oana IOSUB-TOMA)

jucarii3jucarii4jucarii5