Jandarmul Manivelă de la Borlești: ”Închide camera!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa Școala ”Ioan Grigore Teodorescu” din Ruseni, Borlești, unde funcționează Secția de votare 204, este de serviciu ”cu atribuțiuni de ordine publică”, un jandarm pătruns de importanța scopului său în viața în ziua alegerilor. N-am apucat să intrăm în holul principal al școlii și l-a abordat, sec, pe fotoreporter, cu un ordin ferm, dat pe o voce la fel de fermă: ”Închide camera!”.

Camera nu era deschisă, iar intenția noastră era – cum a fost în toate celelalte secții pe la care am trecut până atunci – să discutăm cu președintele. Ei bine, nu!

Jandarmul ne-a oprit la ușa clasei și a strigat către președintele secției de votare: ”Doamnă, veniți încoace!”. Doamna, Lăcrămioara Asmarandei pe numele ei, a executat imediat ordinul, a ieșit din clasă și și-a dat acordul să intrăm în secție. Unde am aflat că, din 1.865 de alegători aflați pe liste (secție mare la Ruseni), votaseră doar 192 până la ora de vârf a prânzului, când s-a terminat slujba la biserică.

După ce-am trecut prin secții, păzite de alți jandarmi și de polițiști, de pe traseul Piatra Neamț – Tazlău – Zănești ș n-am întâlnit nicăieri o atitudine de genul celei de la Ruseni, bineînțeles că am vrut să știm cine este jandarmul. Am întrebat-o pe doamna președinte al secției, dar nici ea nu știa: ”E venit de la Piatra-Neamț, nu știu cum îl cheamă, nu-l cunosc, nu l-am mai văzut până acum”. L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt, care s-a interesat la dispecerat după cum a spus și a revenit după o oră. ”Este un coleg de-al meu. Așa este el mai conștiincios, doar n-o să spuneți acum că v-a intimidat. Are atribuții de asigurare a ordinii și siguranței publice. Și de a interveni la solicitarea președintelui secției”. Aha! Adică, în traducere liberă, ca să înțeleagă și domnul în cauză, președintele secției ar trebui să-i dea ordine și nu invers.

Dar dumneavoastră ați fost la el să vă prezentați, să-i spuneți de unde sunteți?”, ne-a întrebat lt. Marius Gămănuț, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamț. N-am fost, să trăiț’! De altfel, nici n-am apucat, că ne-a reperat el, cu vigilența-i imbatabilă. Și nici n-am știut, să trăiț’ din nou!, că la Ruseni trebuie să vorbim mai întâi cu jandarmul, pe care trebuie să-l convingem de bunele noastre intenții și abia după aceea ni se deschide calea către secția de votare, pentru care, să trăiț’ și a treia oară și definitiv!, să știți că avem acreditare de la Autoritatea Electorală Permanentă. Dar, dacă trebuie și de la Jandarmerie, nu-i problemă! Că doar, vorba aceea, ”Administrație pentru toți, siguranță pentru fiecare!” Numai să ne lămurim dacă ne trebuie doar la Ruseni sau mai sunt cazuri?

Cristina MIRCEA

Articolul precedentGALERIE FOTO Competiție de înot pentru copii la Târgu-Neamț
Articolul următorANM: COD GALBEN pentru Bacău, Neamţ şi Suceava! Se va număra pe întuneric?
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

Comments are closed.